9 Sep 2016

Cara Menguruskan Bayi yang Mengalami Eczema

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Haaaa. Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapalah muko anak Diyana pulak yang Diyana jadikan featured image untuk entry kali ni kan?

Kehkehkeh. Sebenarnya, Rizqi salah seorang kanak-kanak yang menghidap penyakit eczema sejak berusia 3 bulan lagi. Alhamdulillah keadaan Rizqi sekarang tidaklah seteruk dulu. 

Macam mana tau yang Rizqi alami eczema?

Pada mulanya memang tak tau sehinggalah kepala Rizqi kerap ada kerak-kerak yang tebal dan kulit-kulitnya yang halus tu mula naik 'rashes' dan melarat sehingga luka. Mula la hati mak dia ni tak senang, mujur la masa tu abi Rizqi ada panel dan memang direct refer pada pakar kanak-kanak di Hospital Az-Zahrah Bangi. Selepas daripada itu, kami pun bermula la journey menjaga anak yang memerlukan 'extra care' ni.



“cara


CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA.

Mula daripada tu, kos untuk membesarkan Rizqi meningkat disebabkan Rizqi memerlukan sabun khas, susu formula yang khas dan sebagainya. Masa ni Mak Rizqi memang belum kenal Shaklee lagi. Selain itu, Rizqi juga enggan menyusu badan sejak dia lahir lagi. Macam-macam cara buat untuk tetap breastfeed, namun segala usaha gagal dan sia-sia (plus masa tu mak Rizqi memang tak ada experience brastfeed anak lagi). 

Kalau salah pakaikan sabun ke, terbagi susu yang tak sepatutnya dan ada tangan-tangan gatal yang menyuap makanan yang tak sepatutnya Rizqi makan, CONFIRM naik segala rashes atau merah-merah yang menyebabkan Rizqi rasa tak selesa dan asyik menggaru je la keje nya. Akibatnya, merah-merah tu jadi luka dek kerana keganasan Rizqi menggaru tadi la.

Jadi, di sini Diyana kongsikan beberapa CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA bersama pembaca Riznina.com ye ;

1) Susu Khas ( Rizqi tak breastfeed )

Mula-mula kami suami isteri dapat tau yang Rizqi ni alami eczema, teruslah tanya saudara mara, susu apa yang okay dan affordable untuk kami guna dan berikan pada Rizqi. Mesti pelik kan? Kenapa tak ikut je susu yang doctor suggest?

Tak berapa nak mampu masa tu. Ye lah, masa tu kami suami isteri umur 20 tahun dan masing-masing baru nak kerja. Mana ada duit nak belikan susu yang terlalu mahal. Beli ikut kemampuan jela kan? Akhirnya kami guna susu jenama Snow Step 1. Ni je susu paling murah dan sesuai dengan Rizqi. Harga? Sebulan dalam RM300-RM400 jugak la untuk susu sahaja.

Kalau korang ada anak yang eczema, jangan main hentam kromo je bagi susu (khas untuk anak yang tak breastfeeding ye) dan mak-mak yang breastfeed anak eczema pun kena jaga pemakanan sebab apa yang kita makan tu akan effect pada anak juga.

2) Sabun Mandian Khas

Masa ni yang membuatkan kami ni jimat sikit sebab sabun mandi Rizqi, kami boleh ambil je di Hospital Az-Zahrah sahaja. Senang. Sekali pergi, mintak je la sabun mandi tu banyak sikit. Masa tu kami dibekalkan dengan sabun mandi Sebamed. Krim pun ada sekali rasanya. Lupa dah. Al-maklumla, dah 3 tahun berlalu kan.

So, kalau korang ada panel atau memang nak kan yang terbaik untuk anak korang, ikut je apa yang doctor suggest ye. Jangan pulak korang guna sabun yang entah apa-apa sebab sabun mandian khas untuk anak eczema ni tak wangi macam sabun mandian bayi yang lain.

3) Elakkan mandikan anak dengan air panas atau air suam

Disebabkan masa Rizqi alami eczema tu, umur dia masih baby-baby, makanya, tanpa ilmu, maknya pun mandikan lah Rizqi dengan air suam. Teruslah naik segala jenis bintik merah dan seangkatan dengannya. Masa tu jadi hairan la juga, awat la naik pulak rashes ni sedangkan maknya dah guna sabun khas dan tak ada la pulak terbagi susu formula yang tak sepatutnya. 

Maka, setelah di google, dapatlah jawapannya. Rupanya anak eczema ni tak boleh bersentuhan dengan benda panas (depends on condition eczema baby). So, mulai hari tu memang idok lerr mak nya mandikan Rizqi dengan air suam. 

4) Duduk di tempat yang sejuk dan elakkan berpeluh

Fuhh. Ni paling mencabar. Bila nak tidur je, confirm dia mengamuk sebab kat bilik kami tak ada aircond. Makanya, masuk la bilik nenek untuk tidurkan Rizqi. Tak sampai 5 minit pun, dah lelap. Dalam hati masa tu, takkan lah hari-hari nak kena menepek dalam bilik nenek? Jadi, esoknya, ke Aeon la mak pak Rizqi sebab nak beli aircond. Lepas dah ada aircond dalam bilik sendiri, senang sikit la Rizqi nak tidur. Bukan apa, anak eczema ni, bila berpeluh, tubuh badan dia jadi gatal-gatal. Tu yang menangis dan susah nak tidur tu.

KEADAAN RIZQI SEKARANG

Alhamdulillah, berkat doa dan kesabaran mak pak Rizqi, sekarang eczema nya dah beransur pulih. Cuma kadang-kadang jela eczema tu datang balik bila ada makanan yang dia tak boleh makan tapi dia nya makan juga (belum dapat detect which type of food yang Rizqi allergic). 


Ni la rupa anak bujang Diyana sekarang. Dah makin sihat dan aktif. Kalau naik rashes tu sekarang, kami dah tak risau dah. Sapu je Herbal Blend Cream, insyaAllah okay dan tak ada lah rashes tu jadi luka dek kerana Rizqi menggaru dengan jayanya.

Nak tau lebih lanjut tentang Herbal Blend Cream? Tekan sini.

Itu sahaja cara menguruskan bayi yang mengalami eczema khas buat pembaca Riznina(dot)com untuk kalini. Semua info yang Diyana bagi ni merupakan pengalaman sendiri ye. Tak ada sebarang tokok tambah cerita.


With Love;
Diyana Isa

8 Sep 2016

Disclaimer

" A dietary supplement, also known as food supplement or nutritional supplement, is a preparation intended to supplement the diet and provide nutrients, such as vitamins, minerals, fiber fatty acids, or amino acids, that may be missing or may not be consumed in sufficient quantities in a person's diet."


  1. Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi sahaja dan ia tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat perubatan peribadi.
  2. Riznina(dot)com tidak memberi apa-apa jaminan pada ketepatan, keberkesanan, kefungsian, kegunaan atau jaminan lain pada kandungan yang terdapat dalam ruang ini.
  3. Riznina(dot)com menafikan semua tanggungjawab bagi mana-mana kerugian, kerosakan pada harta benda atau kecederaan peribadi yang dialami secara langsung atau tidak langsung daripada pergantungan ke atas maklumat tersebut.
  4. Segala produk yang di ulas di dalam blog ini adalah mengikut pengetahuan, pembacaan, pengalaman dan testimonial dari pengguna-pengguna Shaklee yang lain.  Jika pembaca membelinya, ia adalah sepenuhnya di atas keputusan pembeli. Namun, setiap kesan kepada pengguna adalah berbeza antara satu pengguna dengan pengguna yang lain mengikut kesihatan dan keadaan setiap pengguna.
  5. Pengguna disyorkan untuk merujuk kepada doktor anda dahulu untuk mengetahui adakah ianya sesuai dengan sejarah dan keputusan terkini keadaan kesihatan anda.
  6. Keutamaan haruslah diberikan kepada keputusan doktor yang merawat anda berbanding cadangan penulis di dalam blog ini kerana doktor anda lebih mengetahui tahap kesihatan anda berbanding penulis blog ini. 
  7. Tidak di jamin bahawa artikel di dalam blog ini akan memberikan hasil sepertimana yang dinyatakan kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesannya. Sebarang artikel di dalam blog ini boleh disiarkan dengan pengetahuan dan kebenaran dari penulis blog ini. 
  8. Disclaimer ini akan diupdate dari masa ke semasa.

Tarikh update : 8 September 2016

7 Sep 2016

Punca dan Rawatan Batu Hempedu yang Mudah untuk Dilakukan

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Seperti yang saya janjikan di entry terdahulu (boleh klik di sini ), entry kali ini akan saya ceritakan mengenai punca batu hempedu dan macam mana rawatan yang sepatutnya di ambil.




“Punca


PUNCA BATU HEMPEDU






  • Kolesterol di dalam terlalu banyak merupakan punca terjadinya batu dalam hempedu
  • Kurang minum air (25Kg berat badan = 1 liter air yang perlu diminum sehari)
  • Gemar makan makanan yang berlemak
  • Gemar makan makanan yang masin-masin
  • Suka makan nasi lemak ( ikan bilis, sambal dan santan bahaya ye)
  • Suka makan 'seafood' yang kaya dengan kolesterol jahat

RAWATAN BATU HEMPEDU

Petua rawat "Batu Hempedu" tanpa pembedahan.

CARA 1 : EKSPRESS 1 HARI

  1. Puasa dari jam 12 malam sebelum anda memulakan cari ini pada keesokan harinya. Kiranya anda kena 'dinner' sebelum pukul 12 malam ye.
  2. Sarapan esok pagi : minum jus 3 biji epal hijau yang boleh didapati buahnya di mana-mana pasaraya di Malaysia. 
  3. Makan tengahari : minum jus 3 biji epal hijau.
  4. Makan malam : minum jus 3 biji epal hijau.
  5. Banyakkan minum air kosong sepanjang proses ini dilakukan.
  6. Sebelum tidur (jam 10 malam) : Campurkan air perahan lemon (3 biji) dengan minyak zaitun (250ml). Minum sampai habis.
  7. Terus tidur. Kalau boleh, tidur dalam posisi tubuh mengiring ke kanan dan kaki rapat ke badan (tidur dalam keadaan mengerengkot) . Ia membantu proses mengeluarkan batu hempedu daripada dalam tubuh.
InsyaAllah batu karang akan keluar semasa anda membuang air besar keesokannya.

CARA 2 : PROSES 6 HARI

  1. Minum air jus epal hijau selama 5 hari pertama selepas sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam.
  2. Pada hari ke 6, lepas sahur, mula berpuasa.
  3. Buka puasa lebih kurang jam 6 petang.
- Jam 6 petang : Minum bancuhan air garam epsom (1 cawan air : 1 sudu teh garam epsom)
- Jam 8 malam : Ulang minum air garam epsom. (Garam epsom boleh didapati samada di Guardian atau mana-mana farmasi)
- Jam 10 malam : Sebelum tidur, campurkan air perahan lemon (3 biji) dengan minyak zaitun (250ml). Minum sehingga habis.

Keesokannya, perut akan rasa memulas atau rasa ingin membuang air besar.

Seeloknya, anda rancang bila nak mula proses ni supaya tak ada la rasa letih. Lebih mudah bila mulakan cara 2 ni pada hari ahad. 

Tujuan Pengguaan

  • Lemon digunakan untuk menumpulkan permukaan batu-batu hempedu supaya tidak mencederakan organ dalaman badan yang sewaktu proses pengeluaran batu hempedu daripada dalam tubuh.
  • Epal hijau pula bertujuan untuk melembutkan batu-batu hempedu agar ia senang menggelongsor keluar dari hempedu.
  • Minyak zaitun pula bertujuan untuk hempedu akan bekerja keras selepas berpuasa kerana mendapat signal lemak yang tinggi dikesan memasuki tubuh. Jadi, batu hempedu secara tidak langsung akan di pam keluar dari hempedu sewaktu hempedu sedang bekerja secara luar biasa.
  • Garam epsom pula membantu untuk membuka saluran hempedu.
Cara ini boleh diamalkan setiap 6 bulan.

Selamat Mencuba. InsyaAllah.
Boleh klik di sini untuk melawati Facebook untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tips dan pengalaman bekas pesakit.

BAGAIMANA MENGATASI PENYAKIT BATU HEMPEDU?


So, anda dah tau kan apa yang menjadi punca terjadinya batu hempedu ni kan? Seboleh-bolehnya anda cuba kawal tubuh dan pemakanan anda daripada kena penyakit batu hempedu ni.

Selain daripada itu, anda juga boleh amalkan supplement berikut bagi tujuan di atas :
Anda mempunyai 6 pilihan ;

1. Garlic Complex 60 biji
2. Lecithin 180 biji 
3. Omega Guard 90 biji
4.CoQHealth 30 biji 
5.Phytocol 120 biji
6. Vivix 150ml 





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :





Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."  






26 Jul 2016

Happy Birthday to Me

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Alhamdulillah kerana Allah masih memberikan saya peluang untuk bernafas dan masih berada di bumi Allah untuk kesekian tahun. YA, harini genap umur saya 24 tahun. Masih jauh perjalanan hidup dan masih banyak benda yang perlu dipelajari. 

Banyak dugaan dan cabaran yang saya lalui sepanjang saya hidup. Semua orang pun akan merasakan benda yang sama sebab kita semua hamba Tuhan yang Maha Esa. Namun, dalam banyak-banyak tahun, tahun ni saya tak rasa seronok dan teruja seperti tahun-tahun lalu. Saya rasa bersyukur kerana masih diberikan peluang untuk berjihad.

Buat Mak,
Terima kasih kerana melahirkan saya 24 tahun yang lalu.
Tanp Mak, siapalah saya di dunia ni dan mungkin saya juga tiada di sini seperti sekarang.
Maafkanlah saya yang selalu melukakan hati mak. Saya tau, saya bukan anak yang baik tapi saya cuba untuk jadi yang terbaik.
Mak, sekarang saya hanya ada mak, saya sentiasa menangis seusai solat supaya Allah panjangkan usia mak, berikan mak kesihatan yang baik dan senantiasa dipermudahkan segala urusan.

Buat Ayah,
Saya tahu ayah tak mungkin membaca semua ini.
Saya nak ucapkan terima kasih di atas semua kasih sayang, pengorbanan, penat lelah, jerih payah ayah besarkan saya di dunia ini.
Maafkanlah saya ayah kerana saya seringkali melukakan hati ayah. 
Saya kecewakan ayah acapkali namun ayah masih sayangkan saya.
Terima kasih ayah.
Saya masih ingat kata-kata ayah,
"Ayah sanggup tak beli ape-ape untuk diri sendiri sebab nak tengok anak-anak ayah berjaya dan belajar".
Saya kecewakan ayah. Maafkan saya.
Saya berharap saya masih ada peluang untuk lihat ayah senyum, ketawa, seperti malam sebelum ayah tinggalkan saya untuk selamanya.
Saya rindukan ayah. Rindu yang teramat sangat.
Saya doakan Allah ampunkan ayah, terangi dan lapangkan kubur ayah, terima semua amalan kebaikan ayah sepanjang ayah di dunia, kasihi ayah sepertimana ayah mengasihi kami sejak kami kecil,
Saya rindu pelukan ayah, belaian ayah.
Ayah selalu ada sewaktu saya perlukan ayah.Terima kasih ayah.

Akhir kata, terima kasih mak dan ayah.
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015