1 Dec 2016

Agen Freshpicks Pulau Indah, Port Klang

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina dot com.

Setelah sekian lama menyepi daripada dunia blogging, harini Kak D muncul kembali dengan semangat baru. Apa semangat baru Kak D? Buang sawang kat blog Riznina ni lerrr. hihihi.

Sempena nak menghilangkan sawang blog ni, suka la Kak D nak habaq yang Kak D sekarang dah jadi salah seorang Agen untuk produk Freshpicks

Freshpicks tu apa?

Freshpicks merupakan brand kepada produk organic yang diasaskan oleh idola bisnes saya iaitu Kak Cery. Sejak daripada beliau bergiat aktif dalam produk S lagi, Kak D memang selalu mengimpikan untuk bekerja dengan beliau. Kalau boleh, nak sedut aura beliau sebagai orang-orang yang berjaya dalam perniagaan. Kak Cery ni memang friendly dan sempoi je orangnya walaupun baru sekali jumpa. Tapi, Kak D dah selalu jugak jumpa Kak Cery.

Back to the story pasal Freshpicks, Freshpicks ni bukan sahaja ada produk mengenai penjagaan wajah, malahan ada juga produk untuk badan dan bibir sekali. Senang cerita, produk Freshpicks ni ada from head-to-toe la. 

Disebabkan keinginan mencuba produk organik ni membuak-buak, Kak D pun tak lepaskan peluang untuk jadi salah seorang ahli keluarga Freshpicks dan bertekad untuk jadikan Freshpicks salah satu income sampingan di samping brand S ni. Doakan Kak D istiqomah ye sayang semua.

Jadi, pada sesiapa yang berminat untuk mencuba produk Freshpicks, jangan segan silu untuk whatsapp atau contact Kak D ye. Orang area Pulau Indah, Port Klang dan seangkatan dengannya, Kak D menyediakan perkhidmatan cash on delivery di kawasan berkenaan ye. 

Jom tengok produk-produk Freshpicks yang memang mendapat sambutan hangat sejak ianya dilancarkan.


agen freshpicks pulau indah, port klang

Set Chevie (HAIR CARE)



Set Criansa ( SKINCARE untuk kulit sensitif )



Travel Beauty Kit ( LIMITED EDITION )



Set Cherish Cherry ( Basic & Exclusive Skincare )



P R I M O ( Basic & Exclusive Skincare )

Selain daripada set-set yang Kak D tunjuk ni, Freshpicks juga ada juga menyediakan pembelian secara loose item. Kak D pakai Set P R I M O exclusive. So far memang membantu untuk menyegarkan dan menaikkan seri wajah Kak D.

Jom semua cuba produk Freshpicks yang dijamin berkualiti dan setaraf dengan produk organic yang lain. Dan semestinya 100% dibuat dengan menggunakan bahan-bahan semulajadi sahaja tanpa sebarang bahan kimia merbahaya.


Diyana Isa
Your SID & Freshpicks Agen
962568 & FP0226
Whatsapp/ Telegram : 019-2212976


28 Oct 2016

6 Petua Hilangkan Jerawat Pasir di Wajah

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina(dot)com.

Semua orang pasti pernah mengalami tumbuhnya jerawat kan. Diyana pun sama. Daripada jerawat yang paling besar sampai la jerawat halus. Semuanya duk bergembira naik kat muka ni ha. Sebenarnya jerawat ni muncul disebabkan liang pori kita tersumbat dengan kotoran dan sel kulit mati. 

Maka, jika keadaan ini dibiarkan, kemungkinan besar kondisi jerawat yang tumbuh tu akan semakin teruk dan membahayakan.

Menurut kajian Diyana dengan Encik Google, jerawat ni biasanya akan menyerang seseorang yang masih berumur 28 tahun ke bawah. Hal ini terjadi kerana, hormon testosteron meningkat dengan begitu drastik. Jadi, wajar la kalau kamu kerap di huni oleh Cik Jerawat ni ye.

Selain itu, terdapat juga beberapa penyebab lain, iaitu:
  1. Keturunan (genetik)
  2. Merokok atau sering terkena asap rokok
  3. Kesan ubat-ubatan tertentu
  4. Memakai alat kosmetik atau pencuci muka yang tidak bersesuaian dengan kulit
  5. Jarang membersihkan kulit wajah.

So, hari ni Diyana akan kongsikan beberapa petua untuk hilangkan jerawat pasir di wajah dalam entry kali ini. 





“8


8 Petua Hilangkan Jerawat Pasir di Wajah

Jerawat boleh dikelaskan kepada beberapa jenis jerawat seperti jerawat batu, jerawat pasir dan jerawat komedo. Sebenarnya jerawat pasir dan jerawat komedo ni lebih kurang sama je. Cuma, jerawat pasir ni saiznya lebih kecil jika nak dibandingkan dengan jerawat komedo. 

Biasanya jerawat pasir ni akan tumbuh di kawasan pipi, punggung malahan di bahagian dada. Tapi, jangan cemas ye. Diyana ada petua untuk hilangkan jerawat pasir tu. 


1.  Gunakan Tea Trea Oil.

Tahu tak, tea tree oil ni dapat membantu melegakan kesakitan yang disebabkan oleh jerawat dan ianya juga berfungsi sebagai ejen penghapus bakteria yang menyebabkan jerawat ni. 

Cara hilangkan jerawat pasir menggunakan Tea Tree Oil:
  • Sediakan Tea Tree Oil yang berkualiti secukupnya.
  • Pastikan wajah bersih
  • Sapu Tea Tree Oil ke seluruh wajah atau tempat yang bermasalah
  • Biarkan selama 30 minit
  • Bilas wajah atau tempat yang bermasalah dengan air suam.

2. Gunakan Tomato.

Tomato mengandungi Vitamin E yang baik untuk baik untuk merawat masalah kulit. Bukan sahaja membantu merawat masalah jerawat sahaja, tomato juga membantu dalam mencerahkan kulit anda kerana kandungan vitamin E nya yang baik. 

Cara hilangkan jerawat pasir dengan tomato:
  • Ambil satu tomato segar dan belah kepada dua bahagian
  • Sapukan kedua-dua bahagian tomato ke bahagian yang bermasalah 
  • Biarkan selama 30 minit sehingga ia meresap ke kulit
  • Bilas menggunakan air suam sehingga bersih

3. Putih telur

Putih telur banyak digunakan di dalam produk kosmetik sekarang. Ianya mengandungi kandungan protein yang tinggi yang boleh membantu dalam menyingkirkan minyak berlebihan pada wajah. Minyak berlebihan ni la merupakan antara salah satu faktor munculnya jerawat pasir ni. 

Cara hilangkan jerawat pasir dengan putih telur:
  • Ambil satu butir telur ayam kampung, kemudian ambil putih telurnya sahaja.
  • Pukul sebentar putih telur tadi kemudian sapu ke bahagian yang bermasalah.
  • Biarkan selama 15-20 minit supaya ia boleh meresap ke kulit.
  • Setelah itu, bilas dengan menggunakan air suam sehingga bersih.

4. Timun

Bagi sesiapa yang tak berapa gemar dengan bau hamis putih telur, boleh gunakan timun sahaja. Khasiatnya sama sahaja. Selain dapat menghilangkan jerawat pasir, timun juga boleh membuatkan kulit anda menjadi lebih segar.

Cara hilangkan jerawat pasir dengan timun:
  • Hiris timun setebal 1-2CM
  • Letakkan timun tadi di bahagian yang mempunyai jerawat pasir tadi
  • Biarkan selama 30 minit
  • Lakukan setiap kali selepas mandi

5. Pokok Lidah Buaya dan Garam

Korang mesti dah familiar kan dengan srub? Scrub ni merupakan rawatan kulit yang dilakukan dengan menggunakan butiran kecil macam pasir. 

Jadi, butiran kecil ni la yang bermanfaat untuk menyingkirkan sel kulit mati yang boleh menyebabkan pori tersumbat. Kebiasaannya orang pakai scrub ni kat rumah je sebab senang sangat nak buat. Macam mana nak buat? Jom kita tengok!

1. Gaul campuran gel lidah buaya dengan garam sehingga ia membentuk butiran seakan pasir.
2. Sapu perlahan-lahan ke bahagian yang mempunyai jerawat pasir tadi. Tapi ingat ye, gosok perlahan-lahan sahaja! Jika korang gosok kasar sangat, boleh menyebabkan parut jerawat.
3. Biarkan sehingga kering.
4. Bilas bersih dengan menggunakan air suam.


6. Lemon dan Kopi

Selain menggunakan gel lidah buaya dan pasir, kopi dan lemon juga boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat pasir tu. Khasiatnya sama seperti menggunakan butiran kecil yang seakan pasir, lemon juga berperanan untuk menyingkirkan sel kulit mati yang menyebabkan pori tersumbat.

Maka, kombinasi lemon dan kopi menyebabkan keberkesanannya berada di tahap maksima.

Cara hilangkan jerawat pasir dengan lemon dan kopi:
  • Campurkan air perahan lemon dan serbuk kopi secukupnya.
  • Sapu rata ke bahagian yang bermasalah dan sapu secara perlahan sahaja!
  • Biarkan campuran tadi selama 30 minit atau sehingga kering.
  • Bilas dengan air suam sehingga bersih.

Selain daripada tu, boleh jugak konsisten makan Vitamin C Shaklee. Tak ada la jerawat tu mengada-ngada nak singgah nanti. Nak tau lebih lanjut pasal vitamin C ni? Klik sini.


Semoga perkongsian Diyana pada kali ini memberikan sedikit sebanyak info yang kalian cari dan nak tahu ye.



Shaklee Independent Distributor,
Diyana Isa
SID: 962568







9 Sep 2016

Cara Menguruskan Bayi yang Mengalami Eczema

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Haaaa. Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapalah muko anak Diyana pulak yang Diyana jadikan featured image untuk entry kali ni kan?

Kehkehkeh. Sebenarnya, Rizqi salah seorang kanak-kanak yang menghidap penyakit eczema sejak berusia 3 bulan lagi. Alhamdulillah keadaan Rizqi sekarang tidaklah seteruk dulu. 

Macam mana tau yang Rizqi alami eczema?

Pada mulanya memang tak tau sehinggalah kepala Rizqi kerap ada kerak-kerak yang tebal dan kulit-kulitnya yang halus tu mula naik 'rashes' dan melarat sehingga luka. Mula la hati mak dia ni tak senang, mujur la masa tu abi Rizqi ada panel dan memang direct refer pada pakar kanak-kanak di Hospital Az-Zahrah Bangi. Selepas daripada itu, kami pun bermula la journey menjaga anak yang memerlukan 'extra care' ni.



“cara


CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA.

Mula daripada tu, kos untuk membesarkan Rizqi meningkat disebabkan Rizqi memerlukan sabun khas, susu formula yang khas dan sebagainya. Masa ni Mak Rizqi memang belum kenal Shaklee lagi. Selain itu, Rizqi juga enggan menyusu badan sejak dia lahir lagi. Macam-macam cara buat untuk tetap breastfeed, namun segala usaha gagal dan sia-sia (plus masa tu mak Rizqi memang tak ada experience brastfeed anak lagi). 

Kalau salah pakaikan sabun ke, terbagi susu yang tak sepatutnya dan ada tangan-tangan gatal yang menyuap makanan yang tak sepatutnya Rizqi makan, CONFIRM naik segala rashes atau merah-merah yang menyebabkan Rizqi rasa tak selesa dan asyik menggaru je la keje nya. Akibatnya, merah-merah tu jadi luka dek kerana keganasan Rizqi menggaru tadi la.

Jadi, di sini Diyana kongsikan beberapa CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA bersama pembaca Riznina.com ye ;

1) Susu Khas ( Rizqi tak breastfeed )

Mula-mula kami suami isteri dapat tau yang Rizqi ni alami eczema, teruslah tanya saudara mara, susu apa yang okay dan affordable untuk kami guna dan berikan pada Rizqi. Mesti pelik kan? Kenapa tak ikut je susu yang doctor suggest?

Tak berapa nak mampu masa tu. Ye lah, masa tu kami suami isteri umur 20 tahun dan masing-masing baru nak kerja. Mana ada duit nak belikan susu yang terlalu mahal. Beli ikut kemampuan jela kan? Akhirnya kami guna susu jenama Snow Step 1. Ni je susu paling murah dan sesuai dengan Rizqi. Harga? Sebulan dalam RM300-RM400 jugak la untuk susu sahaja.

Kalau korang ada anak yang eczema, jangan main hentam kromo je bagi susu (khas untuk anak yang tak breastfeeding ye) dan mak-mak yang breastfeed anak eczema pun kena jaga pemakanan sebab apa yang kita makan tu akan effect pada anak juga.

2) Sabun Mandian Khas

Masa ni yang membuatkan kami ni jimat sikit sebab sabun mandi Rizqi, kami boleh ambil je di Hospital Az-Zahrah sahaja. Senang. Sekali pergi, mintak je la sabun mandi tu banyak sikit. Masa tu kami dibekalkan dengan sabun mandi Sebamed. Krim pun ada sekali rasanya. Lupa dah. Al-maklumla, dah 3 tahun berlalu kan.

So, kalau korang ada panel atau memang nak kan yang terbaik untuk anak korang, ikut je apa yang doctor suggest ye. Jangan pulak korang guna sabun yang entah apa-apa sebab sabun mandian khas untuk anak eczema ni tak wangi macam sabun mandian bayi yang lain.

3) Elakkan mandikan anak dengan air panas atau air suam

Disebabkan masa Rizqi alami eczema tu, umur dia masih baby-baby, makanya, tanpa ilmu, maknya pun mandikan lah Rizqi dengan air suam. Teruslah naik segala jenis bintik merah dan seangkatan dengannya. Masa tu jadi hairan la juga, awat la naik pulak rashes ni sedangkan maknya dah guna sabun khas dan tak ada la pulak terbagi susu formula yang tak sepatutnya. 

Maka, setelah di google, dapatlah jawapannya. Rupanya anak eczema ni tak boleh bersentuhan dengan benda panas (depends on condition eczema baby). So, mulai hari tu memang idok lerr mak nya mandikan Rizqi dengan air suam. 

4) Duduk di tempat yang sejuk dan elakkan berpeluh

Fuhh. Ni paling mencabar. Bila nak tidur je, confirm dia mengamuk sebab kat bilik kami tak ada aircond. Makanya, masuk la bilik nenek untuk tidurkan Rizqi. Tak sampai 5 minit pun, dah lelap. Dalam hati masa tu, takkan lah hari-hari nak kena menepek dalam bilik nenek? Jadi, esoknya, ke Aeon la mak pak Rizqi sebab nak beli aircond. Lepas dah ada aircond dalam bilik sendiri, senang sikit la Rizqi nak tidur. Bukan apa, anak eczema ni, bila berpeluh, tubuh badan dia jadi gatal-gatal. Tu yang menangis dan susah nak tidur tu.

KEADAAN RIZQI SEKARANG

Alhamdulillah, berkat doa dan kesabaran mak pak Rizqi, sekarang eczema nya dah beransur pulih. Cuma kadang-kadang jela eczema tu datang balik bila ada makanan yang dia tak boleh makan tapi dia nya makan juga (belum dapat detect which type of food yang Rizqi allergic). 


Ni la rupa anak bujang Diyana sekarang. Dah makin sihat dan aktif. Kalau naik rashes tu sekarang, kami dah tak risau dah. Sapu je Herbal Blend Cream, insyaAllah okay dan tak ada lah rashes tu jadi luka dek kerana Rizqi menggaru dengan jayanya.

Nak tau lebih lanjut tentang Herbal Blend Cream? Tekan sini.

Itu sahaja cara menguruskan bayi yang mengalami eczema khas buat pembaca Riznina(dot)com untuk kalini. Semua info yang Diyana bagi ni merupakan pengalaman sendiri ye. Tak ada sebarang tokok tambah cerita.


With Love;
Diyana Isa

8 Sep 2016

Disclaimer

" A dietary supplement, also known as food supplement or nutritional supplement, is a preparation intended to supplement the diet and provide nutrients, such as vitamins, minerals, fiber fatty acids, or amino acids, that may be missing or may not be consumed in sufficient quantities in a person's diet."


  1. Maklumat yang diberikan adalah untuk tujuan pendidikan dan komunikasi sahaja dan ia tidak boleh ditafsirkan sebagai nasihat perubatan peribadi.
  2. Riznina(dot)com tidak memberi apa-apa jaminan pada ketepatan, keberkesanan, kefungsian, kegunaan atau jaminan lain pada kandungan yang terdapat dalam ruang ini.
  3. Riznina(dot)com menafikan semua tanggungjawab bagi mana-mana kerugian, kerosakan pada harta benda atau kecederaan peribadi yang dialami secara langsung atau tidak langsung daripada pergantungan ke atas maklumat tersebut.
  4. Segala produk yang di ulas di dalam blog ini adalah mengikut pengetahuan, pembacaan, pengalaman dan testimonial dari pengguna-pengguna Shaklee yang lain.  Jika pembaca membelinya, ia adalah sepenuhnya di atas keputusan pembeli. Namun, setiap kesan kepada pengguna adalah berbeza antara satu pengguna dengan pengguna yang lain mengikut kesihatan dan keadaan setiap pengguna.
  5. Pengguna disyorkan untuk merujuk kepada doktor anda dahulu untuk mengetahui adakah ianya sesuai dengan sejarah dan keputusan terkini keadaan kesihatan anda.
  6. Keutamaan haruslah diberikan kepada keputusan doktor yang merawat anda berbanding cadangan penulis di dalam blog ini kerana doktor anda lebih mengetahui tahap kesihatan anda berbanding penulis blog ini. 
  7. Tidak di jamin bahawa artikel di dalam blog ini akan memberikan hasil sepertimana yang dinyatakan kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kesannya. Sebarang artikel di dalam blog ini boleh disiarkan dengan pengetahuan dan kebenaran dari penulis blog ini. 
  8. Disclaimer ini akan diupdate dari masa ke semasa.

Tarikh update : 8 September 2016
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015