9 Dec 2015

7 Cara Mengatasi Masalah Rambut Gugur Teruk Selepas Bersalin

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.


7 cara mengatasi masalah rambut gugur teruk selepas bersalin


Keguguran rambut selepas bersalin merupakan perkara normal. Namun ia sangat menggusarkan kebanyakan wanita. Bagi wanita yang tidak hamil, rambut yang gugur dalam tempo sehari dalam lingkungan 50-100 helai sehari. Bagi wanita hamil pula, dek kerana pertambahan hormon estrogen akan menyebabkan rambut tumbuh dengan lebih banyak dan menjadi tebal berbanding sebelum kehamilan.

Namun, hormon estrogen akan kembali pada paras normal. Penurunan ini mengambil masa selama 2 hingga 3 bulan dan ada juga yang mencecah sehingga 9 bulan lamanya bergantung pada individu itu sendiri. Jadi, kerana penurunan hormon estrogen ini, ibu akan mengalami keguguran rambut yang teruk.

Saya sendiri mengalami perkara yang sama selepas melahirkan anak kedua. Ia berpanjangan sehingga baby Dini menginjak usia 6 bulan. 

Selepas hormon estrogen berada di paras normal, proses keguguran rambut akan kembali seperti sediakala. Pertumbuhan dan keadaan rambut juga akan kembali seperti sediakala seperti sebelum hamil. Tapi, ibu-ibu jangan terlalu risau atau stress kerana ia akan menjejaskan proses pengeluaran susu ibu.

Jom kita tengok macam mana ibu ni mengatasi masalah rambut gugur yang menggusarkan hatinya.





7 Cara Mengatasi Masalah Rambut Gugur Lepas Bersalin

1. Gunakan sikat yang bersesuaian.

Gunakan sikat yang lembut dan bergigi jarang. Sikat rambut dengan lembut dan elakkan menarik rambut yang tersekat dengan kasar.

2. Potong rambut.

Kalau dah terlalu banyak rambut yang gugur, cuba potong rambut pendek. Ia boleh mengurangkan peratusan rambut yang gugur dan memudahkan anda untuk menguruskan rambut anda.

3. Jangan sikat rambut ketika rambut basah.

Elakkan daripada menyikat rambut ketika rambut masih basah. Ia boleh menyebabkan rambut mudah tercabut.

4. Jangan "modify" rambut.

Elakkan rambut anda daripada di warnakan, dikerintingkan, dan membuat hair treatment sehingga keadaan rambut anda kembali normal.

5. Pengambilan Multivitamin.

Amalkan pengambilan multivitamin yang mencukupi supaya ia membekalkan nutrien yang cukup untuk rambut anda.

6. Minum air secukupnya.

Amalkan minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 3 liter setiap hari. Ini kerana ia membantu melembapkan kulit kepala dan mengelakkan berkelemumur.

7. Pengambilan makanan dan vitamin.

Pastikan pengambilan makanan atau vitamin kaya dengan zink, tinggi protein dan zat besi kerana ia membantu dalam pembentukan rambut dan kulit kepala yang sihat.

Sekiranya masalah keguguran rambut ibu semakin teruk, seeloknya pergi berjumpa doktor dengan segera. Diharap sedikit sebanyak cara yang disenaraikan ini memberi manfaat pada ibu-ibu yang menghadapi masalah keguguran rambut selepas bersalin. 


<3 Sharing Is Caring <3

Diyana Isa
019-2212976
Pengedar Sah Shaklee Pulau Indah, Port Klang
Visit Page di Facebook : riznina.com


5 Tips Jadi Ibu yang Tegas Tapi Penyayang

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.


5 tips jadi ibu yang tegas tapi penyayang



Sudah menjadi lumrah apabila insan yang bergelar ibu akan berleter pada anak-anaknya. Sifat tegas, garang dan kuat beleter merupakan sifat yang sinonim dengan kaum ibu. Beleter macam mana pun, anak tetap mahukan ibu mereka juga. Gambaran tersebut sinonim dengan kaum ibu pada zaman dahulu.

Masih ada ke kaum ibu yang garang pada era serba canggih ni? Pendedahan ilmu keibubapaan yang menggunakan pendekatan psikologi membuatkan anak-anak zaman sekarang sudah tidak takut lagi malahan berani melawan cakap ibu bapa mereka. Jika zaman dahulu, cukuplah si ibu menjegilkan mata untuk memberi isyarat kepada anak jangan melakukan sesuatu perkara dan ia membuatkan anak akan terdiam membisu. Anak-anak zaman sekarang, dia pula yang bertanya kenapa ibu besarkan mata macam tu. 

Jadi, sebagai orang yang paling rapat dengan anak, ibu harus menjadi seorang yang tegas tapi dalam masa yang sama penyayang terhadap anak-anak. Pengaruh ibu lebih kuat dalam mendidik generasi yang berdisiplin, bertanggungjawab, menghormati orang yang lebih tua dari mereka, dan anak yang patuh pada perintah ibu bapa dan Tuhan. 

Jadi, sudah sampai masanya ibu-ibu sekalian mempraktikkan tips-tips berikut dalam mendidik anak-anak dalam era modenisasi ini.

5 tips jadi ibu yang tegas tapi penyayang

1. Disiplinkan anak agar menghormati ibu

Didik anak-anak anda dari kecil untuk menghormati ibu mereka. Ajar mereka untuk segera menjawab panggilan anda dengan sopan seperti "Ya Ibu" dan meninggalkan sebarang pekerjaan yang sedang mereka lakukan pada ketika itu. Jika dari kecil anak anda sudah terbiasa melakukan perkara itu, insyaAllah ia akan berkekalan sehingga mereka dewasa kelak. Sesuai la dengan pepatah yang mengatakan , "melentur buluh biarlah dari rebungnya".

2. Jangan turuti semua kemahuan anak

Kebanyakan ibu memang mudah 'cair' apabila anak meminta sesuatu. Oleh kerana tidak mahu mendengar anak itu merengek atau mengganggu ibu melakukan tugas lain, jadi secara tidak sengaja ibu sudah menuruti kehendak anak-anak. Jangan biarkan ini berterusan! Ibu harus lebih tegas dan mengikut pendirian ibu walaupun anak menjerit, menangis dan berguling sekali pun.

3. Usaha Sendiri

Kadang kala sebagai ibu, kita harus membiarkan anak itu berusaha sendiri jika mereka mahukan sesuatu. Namun, cara ini harus dipraktikkan seiring dengan usia anak anda. Jika anak anda sudah bersekolah dan mereka menginginkan sesuatu, ajar mereka untuk menabung duit belanja sekolah yang mereka perolehi setiap hari supaya mereka dapat membeli barang yang diingini. Secara tidak langsung, anda boleh memupuk minat menabung anak anda.

4. Sentiasa jadi ibu yang "suka menyibuk".

Oleh kerana kebanyakan anak-anak lebih rapat dengan ibu jika nak dibandingkan dengan bapa, ini lah peluang keemasan untuk menjadi "ibu yang penyibuk". Ia penting supaya kita dapat memantau aktiviti harian anak-anak dan perbuatan anak kita lagi-lagi pada era tanpa sepadan ini yang adakalanya tidak sesuai untuk anak anda.

5. Patuh dengan peraturan.

Jika anda sudah menetapkan sesuatu peraturan di rumah, maka ianya wajib dipatuhi oleh si anak. Ibu juga harus tegas dalam melaksanakan peraturan tersebut supaya peraturan tersebut tidak di perlekehkan oleh sesiapa jika ibu tidak melaksanakannya.

Anak merupakan anugerah Allah yang tidak ternilai. Tidak salah untuk menyayangi mereka, namun mereka juga perlu dididik dengan baik supaya menjadi insan yang berguna.





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

4 Dec 2015

8 Tahap Sebenar Tumbesaran Perut ketika Hamil

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Bila sebut yang kita mengandung je, mesti orang akan terus tengok perut dan mula bertanya soal kehamilan kita. Mula la soalan seperti, "Macam kecik je perut, yeke ni mengandung?" , "Tak macam 8 bulan pun sebab perut kecik sangat. Okay ke baby kat dalam tu?" keluar daripada mulut orang.

Ini lah antara soalan-soalan popular yang mommies semua kena hadapi. Saiz perut sewaktu hamil boleh mempengaruhi emosi si ibu dek kerana soalan-soalan yang di ajukan. Mula la mommies berfikir macam-macam sampai stress. Kalau perut terlalu besar pun orang akan bercakap, kalau perut terlalu kecil pun orang akan bercakap. Jadi, jom kita kenali tahap sebenar tumbesaran perut ketika hamil yang wajib untuk semua tahu.


8 Tahap Sebenar Tumbesaran Perut ketika Hamil

Tahap 1

  • Anda di sahkan hamil! Yeay, seronoknya! Maka perjalanan hidup anda sebagai ibu hamil akan bermula. Anda pasti akan berasa sangat teruja untuk dapatkan pelbagai tips kehamilan, macam mana nak pastikan perut anda bebas daripada stretch mark dan banyak lagi. Kebiasaanya pada tahap ni, anda akan lebih kerap mengusap perut anda kerana terlalu gembira.


Tahap 2
  • Pada tahap ini, anda sudah pun mengandung tiga bulan. Segala gejala morning sickness berkurangan tapi perut masih tidak kelihatan seperti mengandung. Anda masih berasa kurang selesa dengan pertanyaan orang sekeliling yang masih bertanya sama ada anda mengandung atau tidak.

Tahap 3

  • "Keciknya perut. Betul ke mengandung ni?". Masih ada segelintir orang yang masih ragu-ragu untuk ucapkan tahniah di atas kehamilan anda. Takut-takut memang anda tidak mengandung.

Tahap 4

  • Akhirnya waktu yang di nanti telah tiba. Kandungan anda sudah mencecah 6 bulan. Masa ni dah tak perlu la nak jawab soalan mengandung atau tidak kerana memang dah sah-sah perut anda makin membesar. 

Tahap 5

  • Pada tahap ini pula, orang akan mula bertanya sama ada anda mengandung kembar atau tidak kerana perut anda semakin membesar atau lebih besar daripada yang sepatutnya.

Tahap 6

  • Pada masa ini, ibu akan mula tersenyum melihat perut yang semakin membesar. Pada ketika ini juga, pergerakan bayi anda pun mula aktif. Nikmati perjanan kehamilan dengan gembira kerana pada ketika ini kandungan anda sudah mencecah 8 bulan. Pasti ibu akan merindui saat-saat kehamilan apabila sudah melahirkan kelak.

Tahap 7

  • Alhamdulillah kerana kandungan anda sudah cukup bulan. Kiranya tunggu hari untuk melahirkan dan ada juga ibu yang sudah melahirkan. "Tapi kenapa walaupun sudah melahirkan, tapi saya tetap seperti wanita mengandung?" Ini yang akan anda alami selepas melahirkan.

Tahap 8 ( Setahun selepas melahirkan )

  • Bukan mudah untuk mendapatkan bentuk badan seperti sebelum mengandung. Ada ibu yang berjaya untuk kembali pada bentuk badan asal dan ada juga ibu yang tidak berjaya. Semuanya bergantung kepada usaha masing-masing untuk mengembalikan tubuh badan seperti sedia kala.

Sepanjang tempoh kehamilan, pastikan ibu-ibu mengamalkan pemakanan yang sihat dan mengambil set kehamilan yang dijamin selamat demi kesejahteraan ibu dan bayi dalam kandungan. Semoga anda menikmati perjalanan kehamilan dengan ceria dan yang penting sekali jangan stress ye.

Semoga bermanfaat 

Sharing is Awesome <3




Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

5 Diet Penting Semasa Hamil yang Ibu Wajib Tahu

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembca Riznina.com.

Seronoknya bila hamil kerana boleh minta apa sahaja makanan yang terlintas di minda. Kalau yang boleh suami ataupun keluarga terdekat penuhi, alhamdulillah. Tapi, jangan la ambil kesempatan pulak di atas tiket "mengandung" untuk terlalu demand. 

Ramai juga yang cakap, bila kita hamil, segala apa yang kita makan sepanjang tempoh kehamilan tu, anak yang dalam perut pun makan sama. Kiranya kalau kita makan pizza, anak kita pun makan pizza la. Kalau kita makan makanan yang tak sihat, anak kita pun akan makanan yang tak sihat juga. 

Kesian kan? Tak pasal-pasal anak kena makan makanan yang tak sihat dek kerana mommies dia mengidam sangat.

Jadi, apa kata mommies semua ubah menu harian mommies kepada menu yang lebih sihat dan seimbang. Katakan TAK NAK pada junk food dan fast food sepanjang tempoh kehamilan. Rileks je, 9 bulan tu bukan lama sangat.



5 diet penting semasa hamil yang ibu wajib tahu

Apa diet sihat dan penting untuk ibu hamil tahu?


1. Asparagus.

5 Diet Penting Semasa Hamil yang Ibu Wajib Tahu

  • Asparagus kaya dengan folate yang boleh menghalang kecacatan kepada janin termasuklah menghalang daripada terjadinya spina bifida.

2. Telur.

5 Diet Penting Semasa Hamil yang Ibu Wajib Tahu

  • Semasa hamil, kandungan choline iaitu vitamin yang meningkatkan perkembangan otak dan ingatan akan berkurangan. Dengan mengamalkan pengambilan telur, ia membantu meningkatkan kembali kandungan choline dalam tubuh kita kerana telur kuning mengandungi kandungan choline yang tinggi. Tapi, jangan makan telur sampai berlebihan pula. Memadai untuk mengambil sebiji telur sehari.

3. Salmon


  • Salmon mengandungi kandungan DHA yang sangat penting untuk perkembangan otak dan nervous sistem janin. Kajian menunjukkan bahawa apabila ibu hamil mengambil minyak ikan sepanjang tempoh kehamilan, ia boleh meningkatkan daya ingatan bayi kita nanti. Walaupun salmon mengandungi kandungan merkuri yang rendah, jangan makan ikut nafsu pulak. Memadai untuk ambil 12 ounce salmon seminggu.

4. Yogurt

5 Diet Penting Semasa Hamil yang Ibu Wajib Tahu

  • Ianya kaya dengan zinc, yang membantu pembentukan DNA bayi. Zinc juga merupakan mineral asas dalam pertumbuhan dan pembaikan tisu. Yogurt juga kaya dengan kandungan kalsium yang membantu dalam perkembangan tulang bayi. Ia juga baik untuk sistem penghadaman dan bertindak sebagai immune booster pada kita.

5. Buah Oren

5 Diet Penting Semasa Hamil yang Ibu Wajib Tahu

  • Oren adalah salah satu buah yang mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi untuk meningkatkan sistem imunisasi kita. Semasa hamil, kita terdedah kepada risiko terkena pneumonia ataupun bronchitis, jadi dengan pengambilan Vitamin C secara konsisten, kita dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh kita.


Makanan yang seimbang dan berkhasiat baik untuk ibu dan anak dalam kandungan. Jika kita telah lakukan yang terbaik, insyaAllah Allah akan berikan yang terbaik juga buat kita. Jangan lupa untuk mengamalkan Set Kehamilan yang dijamin halal, semulajadi, berkesan dan sentiasa selamat. Set kehamilan ni juga membantu mommies supaya takde la rasa letih yang melampau atau badan jadi lunyai. 

Selamat menempuhi frasa kehamilan dengan gembira! Semoga bermanfaat.


Sharing is Loving <3



Nama : Diyana Isa


Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Telegram/SMS : 019-2212976


" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

3 Dec 2015

Apa itu Bartholin Cyst?

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

apa itu bartholin cyst

Harini saya nak bercerita mengenai bartholin cyst. Hah? Bartholin cyst tu apa benda? Ketumbuhan kat belah mana pulak tu? Pada mulanya saya sendiri tak tau apa benda bartholin cyst tu sehinggalah saya meminta bantuan "En. Google".

Batholin Cyst atau Bartholin Gland Cyst merupakan pembengkakan yang berlaku pada kelenjar pada bukaan faraj. Kelenjar bartholin ni berfungsi untuk menghasilkan cecair "pelincir" semasa melakukan hubungan intim atau untuk membersihkan kawasan bibir faraj. 

Apa itu Bartholin Cyst?


Bartholin Cyst ni kebiasaannya berlaku kepada wanita yang berada dalam lingkungan usia 20-an. Takut kan? Muda tak menjamin yang kita ni akan sihat je okay? Tetap kena jaga kesihatan dan pemakanan. 

Kebiasaannya bartholin cyst takkan menyebabkan orang yang menghidapinya berasa sakit dan ia juga tidak memerlukan sebarang rawatan khusus. Namun, jika berlakunya jangkitan pada kawasan yang mengalami pembengkakan tersebut, pada ketika itu si pengidap akan mengalami kesakitan yang teramat sangat kerana kelenjar yang bengkak tu berkemungkinan sudah pun bernanah. 

Apa punca terjadinya nanah pada bartholin cyst tu?

Punca terjadinya nanah pada kelenjar bartholin yang membengkak tadi adalah disebabkan terdapatnya jangkitan, kecederaan, keradangan atau pembengkakan pada bartholin cyst tersebut. Menurut kajian, bakteria yang menyebabkan jangkitan berlaku adalah Gonococci dan Chlamydia

Apa itu Bartholin Cyst?

Gonococci


Apa itu Bartholin Cyst?

Chlamydia


Tanda-tanda jangkitan

Bagi wanita yang mengidapi penyakit Bartholin cyst ini, mereka akan merasai kesakitan pada bahagian vulva yang membengkak, kemerahan, sakit dan bernanah. Kebiasaannya, pesakit bartholin cyst akan duduk menggunakan sebelah punggung sahaja kerana ia merasa sakit dan tidak selesa. 

Selain itu, pengidap bartholin cyst juga akan demam secara mengejut dengan suhu yang agak tinggi kerana pembengkakan kelenjar bartholin yang sudah dijangkiti dan bernanah selain daripada pembengkakan vulva tadi.

Cyst yang tumbuh melebihi dari 1 inci akan menyebabkan pesakit berasa tidak selesa terutamanya ketika ingin duduk, berjalan dan yang paling parah lagi, ketika ingin melakukan hubungan intim. Ngerikan? Apabila hubungan intim terganggu, secara tidak lansung anda menyebabkan hubungan suami isteri juga sedikit terganggu. Kenapa? Kerana isteri tidak mampu memenuhi keperluan suami ketika hubungan intim ingin dilakukan kerana terlalu sakit.

Rawatan

Sebenarnya, bartholin cyst ni tidak ada rawatan yang khusus. Namun, anda di nasihatkan untuk berjumpa dengan doktor untuk mengetahui tahap cyst yang di alami. Jika didapati bartholin cyst anda sudah dijangkiti, maka pembedahan kecil harus dilakukan untuk membuang cyst yang telah dijangkiti itu.


Bagaimana Shaklee membantu?

Jika cyst yang di alami telah di jangkiti, anda boleh cuba antibiotik semulajadi seperti Alfalfa dan Nutriferon yang bertindak sebagai anti-kulat. Namun, kebanyakan masalah cyst selain daripada Bartholin cyst ni, saya memang suggest ambil GLA Complex.

Kenapa GLA Complex?

GLA Complex Shaklee membantu membaiki masalah hormon dan juga berupaya mengecutkan cyst. GLA terdiri daripada asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk menghasilkan prostagladin iaitu hormon yang membantu mengawal proses badan yang normal. Ia juga mengandungi Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imunisasi dalam memelihara sel tubuh manusia. 



Hubungi saya di 019-2212976





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi,saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya ditalian :




Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : riznina1014@gmail.com
Call/ SMS/ Whatsapp : 019-2212976



" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

2 Dec 2015

8 Aktiviti yang Meransang Otak Anak Supaya Lebih Pintar

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

8 Aktiviti yang Meransang Otak Anak Supaya Lebih Pintar

Otak merupakan salah satu organ penting dalam tubuh badan manusia. Otak mempunyai pelbagai fungsi penting dalam kehidupan seharian kita. Tanpa otak, manusia seperti sebuah komputer yang tidak mempunyai cip. Otak terdiri dari dua bahagian iaitu otak kanan dan otak kiri. Kedua-dua bahagian otak ini mempunyai fungsi yang berbeza di antara satu sama lain.

Otak kanan berfungsi untuk merakam setiap momen dalam kehidupan manusia secara pantas dan ianya akan berkekalan dalam tempoh waktu yang lama. Sel-sel darah dalam tubuh badan kita juga berfungsi untuk memberi idea di mana memori-memori itu patut di simpan apabila memori otak kita telah penuh. 

Manakala, otak kiri pula berfungsi lebih kepada angka, bahasa, analisa, logik akal dan ilmu pengetahuan. Semua perkara yang menjadi tugas otak kiri juga sedikit sebanyak akan di ambil alih oleh otak kanan juga.

Sebagai ibu bapa, kita pasti inginkan anak yang pintar seiring dengan usianya bukan? Memori otak bayi dan kanak-kanak lebih "fresh" jika nak di bandingkan dengan memori orang dewasa. 

Ada fakta yang mengatakan dengan merangsang otak kanan anak, anak kita akan menjadi lebih pintar dan bijak. Ibu bapa amat di galakkan untuk meransang otak kanan anak-anak seawal usia anak enam bulan. Ini kerana otak kanan lebih efektif jika nak dibandingkan dengan otak kiri cuma memerlukan latihan yang berpanjangan.

Oleh itu, dedahkan anak dengan sesuatu ilmu yang menyeronokkan supaya ibu bapa dapat memantau kecenderungan bidang yang anak anda minati. Jadi, terdapat 8 aktiviti yang meransang otak anak supaya lebih pintar yang akan saya kongsikan pada entry kali ini. Semoga ia bermanfaat buat ibu bapa dalam meransang otak anak-anak anda.


8 aktiviti yang meransang otak anak supaya lebih pintar

8 Aktiviti Rangsang Otak Kanan Anak

1. Origami.

Anak akan bejar pelbagai jenis lipatan kertas ketika mereka membuat pelbagai bentuk ketika membuat origami.

2. Menggunting.

Anak akan belajar untuk menggunting pelbagai jenis bentuk, garisan atau gambar.

3. Bermain tanah liat.

Kreativiti yang diperlukan untuk membuat bentuk menggunakan tanah liat mampu meransang otak kanan anak supaya berfikir. 

4. Bercerita.

Daya imaginasi anak anda akan terserlah apabila anda meminta anak anda menyambung cerita yang anda ceritakan pada mereka tadi. 

5. Melukis.

Kreativiti anak anda akan terserlah dengan melakukan aktiviti melukis kerana mereka akan menggunakan imaginasi mereka untuk melukis. 

6. Kad imbasan.

Mulakan dengan memperkenalkan abjad dan nombor. Apabila kad di gerakkan dengan laju, secara automatiknya otak kanan perlu bekerja lebih keras untuk mengingati apa yang ditunjukkan tadi.

7. Teka-teki.

Cuba lakukan aktiviti teka-teki dengan anak anda. Caranya, letak sesuatu di dalam bekas atau kotak yang bertutup, kemudian suruh anak anda meneka barangan apa yang ada di dalam kotak, bagaimana bentuknya dan warna barangan tersebut. 

8. Masukkan manik.

Cuba lakukan aktiviti memasukkan manik dalam benang atau tali dalam straw minuman.




Whatsapp/Telegram saya di 019-2212976.


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

Bye November, Hai December

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Pejam celik pejam celik, dah sampai bulan Disember dah. Kejap je masa berlalu. Anak-anak pun makin membesar. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah kerana masih meminjamkan saya nafas ini supaya saya boleh menjadi hambaNya yang lebih baik daripada semalam.

Seperti biasa, bila munculnya tanggal 1 haribulan pada setiap bulan. Pasti semua SID dan pengguna tegar Shaklee tertunggu-tunggu, promo apa pulak la yang Shaklee nak bagi bulan ni. 

So, semalam, 1 Disember, maka terungkai la tanda tanya semua SID dan pengguna Shaklee apabila Shaklee announce produk apa yang promo bulan ni. Saya terus buat "burpess" lepas tengok produk yang promo bulan ni. Kemain semangat nak kurus. Mana taknya, Lecithin promo Buy 6 Free 1 kot bulan ni. Mau tak semangat nk bakar lemak.

Selain tu, bagi orang yang nak kulitnya cantik gebu gebas macam buat plastik surgery dan suntik botox, ada berita baik untuk anda. Kenapa? Sebab korang tak payah susah-susah nak buang duit ribu riban, consume je Collagen Powder Shaklee ni. Confirm kulit korang same macam orang yang membuang duit pegi buat injection bagai tu.

Untuk mommies and daddy yang concern dengan kesihatan anak-anak dan nak anak sihat cergas, bulan ni masih berlansung promo Vitalea for Children ye. Borong time promo ni memang berbaloi-baloi.

Boleh rujuk gambar di bawah ni untuk tengok item yang tengah hot promo untuk YES ni.


Bye November, Hai December

Ha, jadi tunggu apa lagi. Cepat-cepat Whatsapp/Telegram saya di 019-2212976 untuk borong vitamin semulajadi yang terlajak murah ni. Jangan tunggu sampai dah habis promo sampai menangis kat  bucu katil nanti, sudahla. hihihi


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."


1 Dec 2015

Adakah Masalah Rahim Jatuh atau "Tombong" Mimpi Ngeri Wanita??

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

masalah rahim jatuh atau tombong di kalangan wanita

Buat wanita yang sudah berkahwin, masalah "tombong" atau rahim jatuh bukan lagi perkara asing. Sensitif bukan perkara ini bagi kebanyakan orang, betul tak? Macam-macam petua yang ada untuk mengubati masalah ini. Ada yang kata kacip fatimah dan air rebusan manjakani elok di minum jika mahu mengetatkan kembali "Miss V" kita.

Masalah "tombong" ni memang isu yang sensitif. Pernah terbaca status di laman sosial, seorang isteri di madukan apabila suaminya mula mencari lain apabila si isteri mempunyai masalah tombong pada tahap yang teruk. Ramai yang menyangka bahawa masalah itu tak akan menjadi punca keretakan sesebuah institusi rumahtangga atas alasan, "alaa, suami saya takkan cari lain la kalau saya ada "tombong" satu hari nanti". Apa la daya kita sebagai hamba jika Allah telah menetapkan yang perkahwinan anda akan berakhir atau akan bergolak apabila anda mempunyai tombong.

Masalah "kelonggaran" biasanya akan dihadapi oleh isteri yang telah melahirkan. Ada juga yang berpendapat bahawa masalah kelonggaran itu bukan satu masalah besar selagi ia tidak menyebabkan "tombong" berlaku. Apabila peranakan jatuh, ia merupakan mimpi ngeri dalam hidup wanita.

Masalah Rahim Jatuh.

Masalah rahim jatuh atau tombong di kalangan wanita

Masalah rahim jatuh atau "tombong" ini sangat merisaukan hati para wanita yang teleh berkahwin dan melahirkan. Sebab tu ketika tempoh berpantang, ibu-ibu akan disengkak kerana dipercayai membolehkan rahim naik semula selepas proses bersalin.

Kalau nak ikut teori perubatan, rahim akan naik sendiri apabila rahim mengecut secara semulajadi ketika bayi menyusu. Ini kerana penyusuan secara terus kepada bayi, membantu rahim untuk mengecut dengan lebih cepat. Sebab tu la kita disarankan untuk menyusukan bayi sepanjang tempoh berpantang mahupun selepas berpantang. Rahim kita akan jadi cantik terletak di tempat asal.

Namun, ada juga para ibu yang mengalami rahim jatuh selepas melahirkan kerana otot-otot rahim menjadi lemah. Masalah ini di panggil "tombong" kalau ikut bahasa pasarnya dan dikenali dengan nama "prolapse" dalam istilah perubatan.

Bahaya ke kalau rahim jatuh?? Sebahagian daripada rahim anda akan terkeluar dari vagina. Ia merupakan sesuatu yang teruk!! Nightmare rasanya kalau perkara tu jadi pada saya.

Apa punca terjadinya tombong dan bagaimana cara untuk mencegah daripada ianya terjadi?


Masalah rahim jatuh atau tombong

Punca Rahim Jatuh atau Tombong

  • Lantai pelvis dan ligamen sekitarnya menjadi lemah, jadi rahim tidak mendapat secukupnya daripada kawasan sekelilingnya. Oleh itu, rahim akan melorot ke bawah dan tersembul keluar dari bukaan faraj / vagina.
  • Kerosakan pada otot lantai pelvis dan ligamen semasa kehamilan dan ketika proses melahirkan.
  • Kehilangan hormon estrogen akibat menopause.
  • Kerap "meneran" sejak bertahun-tahun.
  • Melakukan aktiviti seperti mengangkat barang berat yang menyebabkan tekanan pada bahagian abdomen.
  • Obesiti

Cara Merawat Pencegahan Rahim Jatuh

1. Semasa tempoh kehamilan
  • Kerap melakukan senaman lantai pelvis.
  • Lakukan senaman kemutan pada otot lantai pelvis (kemutan untuk tahan kencing)
  • Lakukan senaman kemutan 3 kali sehari dan 10 kali pada setiap sesi kemutan.
  • Lakukan senaman kagel pada bila-bila masa.
Masalah rahim jatuh atau tombong di kalangan wanita

2. Selepas bersalin
  • Elakkan daripada sembelit.
  • Lakukan senaman lantai pelvis secara berterusan.

3. Selepas menopaus
  • Elakkan diri daripada berdiri terlalu lama, angkat barang yang berat, dan hindarkan diri dari batuk yang kronik.
  • Hormon Terapi Gantian (KRT) membantu untuk mengurangkan risiko rahim jatuh.
  • Lakukan senaman lantai pelvis setiap hari.
Apabila isteri pandai menjaga diri, pasti suami akan bertambah sayang apabila hubungan intim akan menjadi lebih intim apabila kesihatan otot pelvis wanita anda dijaga dengan baik. Untuk jaga kesihatan dalaman bukan hanya dalam satu hari sahaja. 

Wanita perlu lebih peka dengan kesihatan diri sendiri dan kesihatan dalaman wanita anda kerana ia merupakan satu kepuasan diri dan juga dapat menjaga keperluan suami.






Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015