4 Apr 2015

Cara Merawat Asma supaya Dapat Hidup Aktif

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.Cara Merawat Asma supaya Dapat Hidup Aktif


Asma adalah penyakit saluran pernafasan, tiub kecil yang membawa udara masuk dan keluar dari paru-paru.


Cara Merawat Asma supaya Dapat Hidup Aktif


Apabila anda mempunyai gejala-gejala asma otot di dalam saluran pernafasan mengetat dan lapisan saluran pernafasan membengkak dan menghasilkan mukus melekit.


Perubahan ini menyebabkan saluran udara menjadi sempit, jadi terdapat ruang yang kurang untuk udara mengalir masuk dan keluar dari paru-paru anda.


Cara Merawat Asma supaya Dapat Hidup Aktif

Gejala termasuk
 • Batuk
 • Rasa ketat di dada
 • Berdehit - bunyi bersiul semasa pernafasan
 • Sesak nafas
 • Berjuang untuk bernafas
 • Gejala-gejala ini biasanya lebih teruk pada waktu malam, pada awal pagi atau semasa latihan.
 • Menjadi letih dengan cepat


Penyakit asma masih boleh dirawat. Tapi, masih tiada ubat yang dapat merawat penyakit ini. Ia boleh di rawat dengan penjagaan yang baik.

Lebih daripada 18 juta rakyat Amerika hidup dengan asma, keadaan paru-paru di mana saluran udara kecil menjadi radang dan sempit, menyebabkan berdehit, fungsi pernafasan miskin, dan kadang-kadang bahkan kematian.

Secara tradisional, pesakit dirawat dengan ubat yang disedut dan lisan untuk membantu mengawal keradangan saluran udara dan serangan akut. Banyak kali ini adalah perlu untuk mengelakkan serangan yang kerap dan lawatan hospital.

Bukti yang semakin meningkat juga mencadangkan bahawa perubahan gaya hidup tertentu dan rawatan integratif bukan sahaja mempunyai bukti untuk membantu kawalan asma tetapi juga boleh membantu mengurangkan serangan yang teruk.

Antara bahan semulajadi yang digunakan untuk merawat asma :

 • Halia

Para penyelidik mendapati bahawa apabila digabungkan dengan ubat-ubatan yang biasa digunakan asma disedut, halia dipertingkatkan saluran udara pengembangan lebih daripada ubat sahaja. Sebatian halia digunakan untuk merawat saluran udara otot licin dianggap bekerja dengan mengurangkan pengecutan otot di sekeliling saluran udara.

 • Omega-3 asid lemak

Satu kajian menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai diet yang tinggi dalam omega- 3 telah meningkat kualiti hidup dengan kurang bergantung kepada ubat-ubatan menyelamat. Cara mudah untuk menambah Omega 3 untuk diet anda termasuk walnut (bercampur dengan cip carob dan kismis untuk snek ringkas), salmon, dan biji labu (boleh ditambah ke yogurt Yunani, atau sos epal).

 • Vitamin B6

Vitamin B6, juga dikenali sebagai pyridoxine juga telah menunjukkan manfaat, terutama bagi pesakit asma yang steroid bergantung. Individu mengambil B6 mempunyai pernafasan yang lebih baik pada awal pagi, dan dalam individu dengan tahap rendah B6, supplementations mengurangkan gejala akut berdehit. Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan, jadi anda harus membincangkan tahap sasaran anda dengan doktor utama anda sebelum memulakan.

 • Yoga

Jika anda tidak mendapat cukup daripada daripada jumlah badan dan minda amalan ini, di sini adalah manfaat lain. Yang bernafas dalam telah ditunjukkan dalam kajian untuk membantu pesakit asma mengurangkan hyperventilation dan seterusnya meningkatkan gejala dan hasil, terutamanya semasa serangan. Amalan yoga tetap membantu memberi tumpuan kepada pernafasan mendalam dan berpanjangan untuk meningkatkan aliran udara dan boleh menjadi sangat berfaedah semasa serangan asma.

 • Vitamin C

Kajian juga mendapati satu lagi sebab berair untuk mengisi buah-buahan sitrus jika anda adalah asma. Penyelidikan menunjukkan bahawa diet yang tinggi dalam Vitamin C mengurangkan gejala semput pada kanak-kanak. Walaupun kami masih memerlukan lebih banyak data untuk orang dewasa, ia tidak boleh menyakiti untuk menambahnya ke diet anda melalui beberapa tambahan keping oren, limau gedang, atau kiwi.

 • Butterbur

Herba ini telah digunakan selama bertahun-tahun untuk merawat pesakit asma di Asia dan Eropah. Ia mempunyai kedua-dua kesan anti-radang pada badan dan boleh mengurangkan pengecutan otot pada saluran udara yang membawa kepada berdehit dan serangan akut.

Jom kita tengok, macam mana Cara Merawat Asma supaya Dapat Hidup Aktif yang diamalkan oleh suami Pn.Nurul setelah dipaksa oleh isteri kesayangan.
Bestkan dengar Shaklee Effect suami Pn.Nurul ni. Suami Pn.Nurul ni guna Vivix, Garlic, Vitamin C,Omega Guard dan Ostematrix. Mesti eksaited kan nak tau kelebihan produk yang digunakan oleh suami Pn.Nurul tu kan?
cara merawat asma supaya dapat hidup aktif


 • Vivix
Vivix mengandungi ekstark biji (amellia japonica) yang mampu mengurangkan radikal bebas dan menjadi pelembap kulit yang hebat. 

 • Sustained Release Vita-C Plus 
Ia membantu memperbaiki simptom pendarahan seperti kulit kering, ruam dan kulit kasar. Ia juga membantu meningkatkan sistem imunisasi kita.

 • Omega Guard
Omega guard meningkatkan sistem imunisasi dan membantu melincirkan salur darah. Ia juga membantu mencegah penyakit salur darah.

 • Garlic
Garlic merupakan antibiotik semulajadi. Ianya selamat untuk kegunaan jangka panjang untuk mempertingkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit. 

 • Ostematrix

Jadi tunggu apa lagi? Jom rawat asma anda sebelum menjadi semakin parah. Klik link di bawah untuk membeli.
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."1 comment:

 1. Saya pernah cuba Gla Complex dan Vitamin C. Memang berkesan merawat asma saya!

  ReplyDelete

Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015