7 Apr 2015

Punca Masalah Haid Tidak Teratur yang sering di alami oleh Kaum Hawa

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

Hari ni saya nak berceloteh pasal hal yang berkait rapat dengan wanita iaitu Masalah Haid Tidak Teratur. Tapi, ada juga segelintir wanita yang tak amik tau atau tak tau macam mana nak buat bila ada masalah tentang kitaran haid mereka sama ada tidak tetap atau tidak menentu.

Kitaran haid yang teratur dan lancar merupakan tanda aras tahap kesuburan seseorang wanita itu. Bagi yang telah berkahwin, kitaran haid yang teratur amat penting untuk menentukan sama ada si isteri hamil atau tidak. Ye lah, nanti eksaited lebih ingatkan dah mengandung, sekali check takdak. Kan hampa nanti.

Walaubagaimanapun, tak semua perempuan bernasib baik. Ada je perempuan yang mengalami masalah haid tidak teratur ni sebenarnya.Ada sesetengah wanita datang haid dalam tempoh yang normal pada tarikh yang sepatutnya. Ada pulak yang datang haid dalam tempoh yang lambat atau tercepat pulak daripada tarikh yang sepatutnya. Ada pulak yang datang haid dalam tempoh yang sangat lama. Jadi risau pulak kalau berlaku keadaan macam ni sebenarnya.

Proses untuk mendapatkan zuriat atau merancang kehamilan ni berkait rapat dengan kitarab haid ni. Selalunya wanita yang datang haid pada setiap bulan adalah wanita yang subur kerana ovum-ovum matang yang berpotensi untuk disenyawakan setiap bulan pada hari yang dipanggil sebagai 'hari subur'.

Punca Masalah Haid Tidak Teratur

  • Ubat-ubatan
Jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menjadi penyebab kepada masalah haid yang tidak teratur

  • Tersilap Kira
Ramai sebenarnya wanita yang mengalami masalah ni (termasuklah saya. hehehe). 40% wanita didapati gagal mengingati tarikh hari pertama LMP mereka. Jumlah hari dalam kitaran mereka juga mungkin tidak tepat antara 28-35 hari. Ini boleh memanjangkan lagi kitaran untuk sampai ke 'hari subur' dan kesilapan menjangka kedatangan haid yg seterusnya.

  • Tertekan/Stress
Stress sama ada dari fizikal mahupun mental keadaan sekeliling mempengaruhi hormon dan kitaran haid.

  • Kegemukan
Kegemukan atau obesiti boleh menyebabkan hormon estrogen menjadi tidak seimbang. Ia boleh menyebabkan masalah kitaran haid

  • Menopaus
Menopaus kebiasaannya berlaku kepada wanita lewat 40-an. Pada ketika ini, haid pun keluar sedikit dan jarang-jarang.

  • Penyusuan
Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak secara eksklusif, hormon-hormon yang terdapat di dalam badan lebih tertumpu untuk menyediakan badan anda untuk menghasilkan untuk si bayi. Saya sendiri tidak datang haid selama 5 bulan selepas melahirkan anak saya yang ke dua.

  • Masalah thyroid
Hormon yang dirembeskan boleh mengganggu kitaran haid wanita

  • Terlalu kurus
Berat badan yang ideal dan seimbang sangat diperlukan. Jika anda terlalu kurus juga boleh mengganggu kitaran haid anda.

  • Pencegah Kehamilan
Pil-pil atau ubat-ubatan hormon yang digunakan untuk mencegah kehamilan mampu mengganggu kitaran haid anda.

  • Berlebihan hormon prolaktin
Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur seterusnya menyebabkan haid lewat.

Jom kita tengok, kakak ni moodnye swing habis sebab haid nya tak teratur. Suami pun pening kalau balik umah, isteri muncung sedepa sampai boleh sidai kain. huhu











Kakak dalam video tu, gunakan set asas. Set asas tu merangkumi Vitalea, B-Complex, Vitamin C & GLA. Saya akan terangkan satu persatu kebaikan produk yang digunakan.



Punca Masalah Haid Tidak Teratur yang sering di alami oleh Kaum Hawa



  • Vitalea Iron Formula
Vitalea merupakan multi-vitamin yang mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah. Ia juga mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting.

  • Sustained Release Vita-C Plus
Mampu meningkatkan sistem imunisasi tubuh kita. Selain itu, ia membantu membina sel darah putih menentang bakteria dan kuman.

  • B-Complex
B-Complex Shaklee baik untuk masalah senggugut,meredakan kerisauan, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

  • GLA Complex
  1. Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  2.  Membantu meningkatkan kesuburan
  3. Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
  4. Membantu dalam menangani menopus
  5. Menguatkan kuku dan rambut
  6. Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  7. Membantu menangai ekzema

KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :





Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."



Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015