25 May 2015

5 Tips Elakkan Timbul Stretch Mark Ketika Hamil

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.


5 tips elakkan timbulnya stretc mark ketika hamil


Errkk. Stretch mark tu apa? 

Stretch mark dalam bahasa melayunya ialah kesan regangan pada kulit. Biasanya, ibu mengandung la yang akan dapat 'gift' ni waktu hamil. Ialah, perut semakin membesar kan, jadi kulit pun meregang. Sama macam belon la, pada mulanye elok je bergetah. Bila dah ditiup dan dilepaskan angin, berkedut-kedut sebab telah berlakunya regangan. 

Memandangkan stretch mark tu boleh dikategorikan sebagai parut, maka bukan mudah untuk merawatnya dalam masa yang singkat. So, lebih baik kalau kita dapat mengelakkannya.

Cara elak timbulnya stretch mark ketika hamil :

1. Banyakkan minum air.

Ibu hamil harus mengamalkan pengambilan air melebihi 3 liter sehari. Ia membantu untuk menjaga kulit supaya lebih lembap dan mengelakkan regangan pada kulit.

2. Senaman.

Ini boleh merengsang dan menegangkan dermis pada kulit (bahagian tengah kulit mengandungi gelatin dan kolagen). Selain itu, ia membantu pengaliran darah dan oksigen yang lancar membantu meminimakan kebarangkalian terjadinya stretch mark.

3. Banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi vitamin C

Vitamin C sangat efektif untuk melindungi kulit daripada ancaman radikal bebas. Selain itu, badan kita memerlukan Vitamin C untuk menghasilkan kolagen.

4. Shea Butter atau Cocoa Butter.

Sentiasa lembapkan kawasan yang kemungkinan untuk meregang, contonya sapukan losyen pada perut dan peha dengan kerap. Gunakan produk yang mengandungi shea butter atau cocoa butter sebagai bahan utama dalam produk pelembap tersebut.

5. Pengambilan Zinc.

Kekurangan zinc menyebabkan kulit meregang. Zinc juga digunakan untuk membentuk kolagen dan ianya bersifat antioksidan.


Bila dah terjadi stretch mark ni, janganlah ibu-ibu sedi pulak. Terdapat pelbagai cara untuk memudarkan stretch mark supaya kulit anda menjadi lembut kembali. Boleh gunakan ESP, Vitamin C, Vitamin E, Collagen Powder dan juga Zinc Complex

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :





Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015