26 May 2015

7 Tips Penting untuk Ibu Hamil yang Ada Diabetes

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

7 tips penting untuk ibu hamil yang ada diabetes

Bila kita hamil, makanan yang dulunya makanan kesukaan kita berkemungkinan menjadi makanan yang paling kita tak suka. Semua benda yang tak pernah jadi masa sebelum hamil, akan jadi semasa kita hamil. Muka yang dulunya licin dan mulus je, bertukar jadi menggerutu je. Nak pandang orang pun rasa segan. Sama jugak dengan penyakit, kalau dulu kita tak ada diabetes, darah tinggi dan sebagainya. Tiba-tiba ada pulak masa hamil.

Inilah yang selalu orang cakap pembawakan budak. Semua tu akan berlarutan sampai la kita bersalin nanti. Maka, sabar naa.

Menurut kajian yang dilakukan terhadap ibu hamil, 5% daripada ibu hamil akan berisiko untuk mengalami masalah diabetes types 1 kerana badan tidak mampu untuk menghasilkan insulin yang diperlukan untuk memproses makanan yang ibu hamil ambil setiap hari. 

Ibu yang mengidap diabetes tetap boleh melahirkan anak yang sihat, namun perlu mendapat kawalan rapi oleh doktor. Kandungan gula dalam darah tidak boleh melebihi had yang sepatutnya.

Okay, saya akan senaraikan diet sihat untuk ibu hamil yang mengidap diabetes untuk rujukan semua ibu-ibu.

Diet sihat untuk ibu hamil yang mengidap diabetes :

1. Sarapan pagi

Sarapan yang sihat setiap hari membantu dalam mengawal kadar gula dalam darah setiap hari. Cuba ambil sarapan yang rendak kadar Indeks Glisemiks (GI). Contohnya seperti bubur kerana ia membebaskan tenaga secara perlahan-lahan.

2. Makan pelbagai jenis makanan yang seimbang
  • Bahagikan pengambilan kalori dan karbohidrat pada waktu siang.
  • Pastikan anda mengambil makanan berat dan snek secara seimbang. 
  • Kurangkan pengambilan karbohidrat. Lebih baik kalau ibu-ibu mengambil complex karbohidrat pada waktu siang dan sekalikan dengan protein. Protein boleh membuatkan anda berasa lebih kenyang dalam jangka masa yang lama.
3. Jangan skip makan.

Ibu-ibu tidak boleh skip waktu makan. Waktu makan yang teratur membantu anda dalam mengawal jumlah makanan yang anda ambil pada setiap waktu makan. Ianya membantu dalam mengawal bacaan gula dalam darah ibu-ibu.

4. Kurangkan pengambilan lemak terutamanya lemak tepu.

  • Buang lemak yang terdapat pada daging dan ayam.
  • Gunakan minyak zaitun atau minyak bunga matahari untuk memasak.
5. Masukkan makanan yang tinggi kandungan serat.

Masukkan makanan yang tinggi kandungan serat dalam menu harian seperti buah-buahan. Makanan yang tinggi kandungan serat ini biasanya mengambil masa yang lama untuk diuraikan oleh usus. Jadi ia mampu mengelakkan tahap gula dalam darah menjadi terlalu tinggi selepas makan.

6. Hadkan pengambilan makanan dan minum yang mengandungi kandungan gula ringkas.

Makanan dan minuman yang mempunyai kandungan gula ringkas seperti jus buahan, soda, serta mineral yang berperisa dan pencuci mulut. Makanan ini akan meningkatkan kadar gula dalam darah anda.

7. Senaman.

Senaman juga membantu anda untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah supaya menjadi normal. Tapi, anda dinasihatkan untuk merujuk doktor yang merawat anda dahulu.

Apa supplemen yang sesuai untuk diabetes ketika hamil??

7 Tips Penting untuk Ibu Hamil yang Ada Diabetes

ESP mengandungi kandungan Indeks Glisemik yang rendah dengan bacaan 39. Selain itu, ia mengandungi protein yang akan membuatkan anda berasa lebih kenyang dan membekalkan tenaga untuk melakukan tugas harian. Ia juga membantu mengawal kadar gula dalam darah.


7 Tips Penting untuk Ibu Hamil yang Ada Diabetes

Kekurangan magnesium merupakan faktor kencing manis. Ostematrix mmbekalkan kandungan magnesium yang diperlukan oleh ibu hamil. Selain itu, ia mengandungai kalsium magnesium yang baik untuk tumbesaran bayi di dalam kandungan.

7 Tips Penting untuk Ibu Hamil yang Ada Diabetes

B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, ia membantu untuk menukarkan gula kepada darah dan mengurangkan keletihan.



KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN




Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :






Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015