31 May 2015

Kepentingan Zat Besi (Iron) untuk Wanita Hamil

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.


kepentingan zat besi (iron) untuk wanita hamil

Ibu hamil yang sering berasa letih, tidak sihat, emosi sering terganggu dan tubuh lemah. Ramai yang memandang ringan tentang keadaan kesihatan mereka dan menganggap ianya merupakan perkara yang normal. Sedangkan ia merupakan masalah yang tidak normal sebenarnya.

Setiap kali apabila membuat pemeriksaan di klinik, perkara pertama yang akan di periksa ialah bacaan Hb atau kandungan hemoglobin dalam darah. Bacaan normal untuk bacaan hemoglobin ialah 12 -15 g dl.

Apa kepentingan hemoglobin? Hemoglobin ialah komponen utama untuk pembentukan sel darah merah. Ia juga berfungsi untuk mengangkut oksigen ke seluruh tubuh badan. Jika hemoglobin yang terdapat di dalam tubuh berkurang, maka kandungan oksigen juga berkurangan untuk di bawa ke seluruh badan. Apabila kandungan oksigen yang terdapat dalam tubuh tidak mencukupi, itu petanda bahawa si ibu kekurangan zat besi untuk kelansungan hidup si ibu dan bayi di dalam kandungan.

Pakar Obstetrik dan Ginekologi Hospital Pantai Kuala Lumpur, Dr Premitha Damodaran, berkata ramai masih tidak tahu masalah kekurangan zat besi yang serius adalah merbahaya dan ia boleh menyebabkan masalah kesihatan serius bukan saja kepada ibu, tetapi turut memberi kesan pada bayi yang dikandungnya. - Sumber myMetro

Ibu hamil yang menghidap anemia ketika hamil berisiko untuk melahirkan bayi pramatang, bayi kurang berat badan, mengalami keguguran kandungan, menjadi tidak subur dan meningkatkan peratusan kematian ibu itu sendiri.

Oleh itu, ibu hamil di galakkan untuk mengamalkan pengambilan makanan yang kaya dengan kandungan zat besi seperti ayam, daging, makanan laut, dan sayuran kekacang. Selain itu, ibu juga di nasihatkan untuk mengambil supplement yang mengandungi zat besi.

Apa yang Shaklee boleh  bantu untuk meningkatkan bacaan Hb ??

Kepentingan Zat Besi (Iron) untuk Wanita Hamil

Vitalea membantu :
  • Mengekalkan kesihatan yang baik
  • Mengandungi beta karotena yang baik untuk pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Mengandungi kalsium, fosforus, vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi
  • Mengandungi Vitamin B12 yang berfungsi untuk membentuk sel-sel darah merah.


KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :


Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."

Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015