21 May 2015

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang

Buasir ialah sejenis urat simpul ( vena varikos) yang berlaku di bahagian dubur. Terdapat beberapa salur darah lembut yang berada di dalam dubur. Salur darah di dalam dubur ini boleh membengkak dan terkeluar semasa atau selepas ibu-ibu membuang air besar. Ibu-ibu berkemungkinan akan merasa ada benjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur.


Kebanyakan ibu hamil dan berpantang mengalami buasir akibat sembelit teruk. Boleh di katakan 1 daripad 10 ibu yang melahirkan terkena buasir ketika proses melahirkan bayi mereka.

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang


Simptom-simptom yang boleh di kesan jika ibu mengalami buasir :

  • darah merah terang keluar selepas anda membuang air besar.
  • Rasa ada sesuatu yang terkeluar di dubur.
  • Gatal-gatal di sekitar dubur.

Terdapat 2 jenis buasir iaitu :

1. Buasir luar.

Ia biasanya berlaku betul-betul di permukaan luar dubur atau di bawah kulit. Ia mungkin akan menyebabkan anda berasa gatal dan sakit selepas membunag air besar. Buasir jenis ini agak lembut jika anda menyentuhnya.

2. Buasir dalam.

Buasir ini kebiasaannya berlaku di bahagian rektum. Selalunya buasir jenis ini tidak sakit. Pesakit hanya akan mengetahui tentang penyakit yang menimpanya apabila ada darah yang keluar melalui dubur mereka.

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang


Terdapat 4 peringkat Buasir:

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang


  • Tahap 1


Pada tahap 1, akan berlakunya pendarahan dan bengkak yang menonjol keluar.

  • Tahap 2.
Pada tahap ini, oleh disebabkan pergerakan usus, bengkak itu akan keluar dan masuk secara sendirinya ke dalam dubur.

  • Tahap 3.
Keadaan sama seperti tahap dua, cuma yang membezakannya ialah bengkak tersebut hanya akan masuk semula ke dalam dubur apabila di tolak masuk menggunakan jari.

  • Tahap 4.
Pada peringkat ini, darah pekat akan keluar dan menyebabkan pesakit berasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar dubur dan ianya perlu di bedah.


5 rawatan untuk penyakit buasir:

#1. Mandi air suam.


  • Duduk di dalam air suam 3 kali sehari selama 20 minit kerana ia boleh melegakan kesakitan buasir.
  • Keringkan bahagian dubur selepas melakukan mandi air suam supaya ia dapat mengurangkan keradangan pada bahagian kulit di sekeliling dubur.

#2. Pelembut najis.

Pelembut najis boleh digunakan. Tetapi, apabila najis terlalu cair juga boleh mengakibatkan kesakitan pada bahagian yang terkena buasir.


#3. Pemakanan.

Tingkatkan pengambilan makanan yang mempunyai fiber yang tinggi dan minum air dalam kuantiti yang banyak. Ia dapat mengurangkan risiko sembelit dan tekanan kepada rektum semasa membuang air besar.

#4. Aktiviti harian.

Lakukan senaman setiap hari kerana ia akan mengurangkan risiko terkena sembelit. Selain itu, penderita buasir di nasihatkan tidak duduk terlalu lama dalam sesuatu tempoh.

#5. Supplement.

Sekiranya preskirpsi ubat yang dicadangkan oleh doktor tidak berkesan, anda boleh cuba mengambil supplement untuk merawat masalah buasir anda.

Jom kita dengar apa pengguna set berpantang dan sembelit Shaklee ni cakap. :)
1. Omega Guard.


Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang

Kandungan DHA dan EPA yang terdapat di dalam Omega Guard ini dapat mengurangkan keradangan dan bengkak bagi penderita buasir. Selain itu, ia baik untuk kesihatan sendi dan otot.


2. Zinc Complex.

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang

Zinc Complex membantu menyembuhkan luka dengan cepat. Sangat disarankan bagi penderita buasir pada tahap keluar najis berdarah dan sakit ketika membuang air besar.


3. Ostematrix.

Rawatan Buasir ketika Hamil dan Berpantang

Ia membantu untuk mengurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar. Ia juga supaya anda lebih selesa apabila mengalami luka di bahagian dubur.


Jangan sedih ye ibu-iu. Cubalah cara-cara rawatan yang saya senaraikan di atas dulu. Jika keadaan semakin teruk, ibu-ibu boleh lah berjumpa doktor. 


KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIANSekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."


Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015