8 Sep 2015

10 Amalan Semasa Hamil Untuk Dapat Anak Bijak dan Mendengar Kata

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Sewaktu kita mendapat perkhabaran bahawa kita hamil, pasti pelbagai jenis soalan yang terlintas di fikiran. Mula la kita akan berfikir, bagaimana untuk menjaga pemakanan, apa amalan yang boleh dilakukan supayan anak yang bakal lahir nanti mendengar kata dan bijak? Sudah pastinya, semua itu akan bermula di alam rahim.

Sebenarnya setiap anak yang lahir itu mempunyai keunikan dan kebijakan yang tersendiri. Setiap anak itu pasti akan berbeza-beza sikapnya. Jadi, sudah menjadi tanggungjawab kita lah untuk meransang anak kita supaya lebih menyerlah. Mari kita lihat, 10 amalan semasa hamil untuk dapat anak bijak dan mendengar kata.
10 amalan semasa hamil untuk dapat anak yang bijak dan mendengar kata

Amalan ibu hamil sepanjang tempoh kehamilan :

1. Mengamalkan pemakanan sihat.

Pastikan makanan yang di makan itu daripada sumber yang di jamin halal dan bersih. Selain itu, makanan yang di ambil perlu mengandungi karbohidrat, vitamin, mineral dan kaya dengan protein. Pengambilan minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA juga membantu dalam meransang perkembangan otak bayi. Elakkan 'fast food' atau makanan yang merapu.

2. Banyakkan beribadah.

Untuk mendapatkan anak yang bijak, berkelakuan baik dan mendengar kata, sebaiknya kita sendiri perlu mendekatkan diri dengan Allah S.W.T kerana sesungguhnya semuanya ditentukan olehNya. Sebaiknya kita ;
  • Memohon keampunan dengan bersungguh-sungguh
  • Selalu berpuasa sunat. Ada sesetengah kaum ibu yang tak larat untuk berpuasa, maka kaum bapa boleh melakukan puasa sunat tersebut.
  • Memperbanyakkan zikir dan bacaan Al-Quran.
  • Sempurnakan solat wajib dan tambah dengan solat-solat sunat.
3. Membaca surah-surah amalan ketika hamil seperti Surah Yusuf, Surah Maryam, Surah Yaasin, Surah At-Taubah dan beberapa surah yang membantu memudahkan proses bersalin kelak.

4. Membaca doa ketika hamil.

10 Amalan Semasa Hamil Untuk Dapat Anak Bijak dan Mendengar Kata


5. Kawal emosi sepanjang kehamilan.

Jangan suka bergaduh dengan pasangan sepanjang tempoh kehamilan supaya tidak dapat anak yang panas baran. Sentiasa berfikiran positif dan sentiasa tersenyum. Jauhi sifat-sifat negatif kerana ia mempengaruhi anak di dalam kandungan.

6. Amalkan membuat latihan matematik kerana ia membantu meransang otak bayi di dalam kandungan.

7. Lakukan kerja rumah seperti biasa. Ia membantu untuk memudahkan proses bersalin nanti. Para suami juga ringankan la tangan untuk membantu juga ye.

8. Rajinkan diri untuk bersembang dengan anak di dalam kandungan sambil mengusap perut. Rutin ini membantu dalam meransang perkembangan otak bayi di dalam kandungan.

9. Memperdengarkan ayat-ayat Al-Quran setiap hari untuk meransang bayi di dalam kandungan.

10. Mula memperkenalkan bayi dengan pengetahuan asas seperti ABC dan 123. Ini kerana apabila ia lahir kelak, mereka boleh recall balik apa yang telah mereka belajar dari dalam perut lagi.


Jika anda sering merasa tidak sihat, kerap sakit belakang, badan rasa lunyai, letih dan tidak bermaya, HB rendah, maka sudah masanya anda perlu mendapatkan Set Kehamilan . Boleh hubungi saya di 019-2212976. Jangan jadikan keletihan yang melampau sebagai satu pengalaman ngeri untuk kita hamil lagi. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015