10 Sep 2015

Apa Itu MLM?

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.Apa Itu MLM?

Ramai yang beranggapan bahawa MLM ni bisnes yang kuat menipu, sistem yang menindas orang bawahan dan pelbagai pandangan negatif yang di lemparkan oleh masyarakat marhaen terhadap bisnes MLM ni. Sebelum tu, tahukah anda apa itu MLM?

MLM merupakan singkatan kepada Multi Level Marketing. Dalam bahasa yang mudah di fahami, MLM merupakan bisnes yang menggunakan sistem pemasaran berbilang tingkat yang juga dikenali dengan Networking Marketing. Ia bertujuan untuk memasarkan produk dan dalam masa yang sama, kita boleh mengembagkan rangkaian perniagaan kita. MLM meruapkan 5 cara pemasaran yang boleh digunakan untuk menjual dan mengedar produk kepada pelanggan. 

Selari dengan namanya, MLM ini menunjukkan beberapa tahap orang yang akan memasarkan sesuatu produk. Wakil jualan atau lebih dikenali dengan nama agen, pengedar, atau ahli ini akan memasarkan produk yang di jual dan menawarkan peluang untuk orang lain juga menjana pendapatan seperti yang mereka sedang lakukan. Wakil jualan ini akan melatih tenaga jualan yang lain untuk mendapatkan pelanggan dengan menggunakan teknik yang sama.

Apa Itu MLM?


Malangnya, tak semua syarikat MLM telus dalam menjalankan bisnes. Ada juga syarikat MLM yang menindas orang yang menyertai mereka. Jadi, tidak hairan lah jika masyarakat memandang serong terhadap perniagaan yang berdasarkan MLM. Ada juga beberapa syarikat MLM yang memberi fokus jual beli orang bukan jual beli produk. Maksudnya, mereka lebih fokus untuk menarik orang untuk menyertai mereka supaya rangkaian mereka semakin berkembang dari menjual produk yang mereka keluarkan.

Ada juga syarikat MLM yang menjual produk mereka pada harga yang terlalu tinggi daripada harga biasa sehingga membebankan pembeli. Bisnes MLM seperti ini sangat tidak di galakkan di dalam Islam. 

Tapi, bukan semua syarikat MLM akan menindas, menipu dan meletakkan harga yang tinggi pada produk mereka ye. Masih ada syarikat yang mengamalkan sistem syarikat MLM yang betul seperti Shaklee. Bukan sebab saya SID so saya puji company yang saya kerja ye. 

Shaklee telah diiktiraf sebagai BEST MLM BRAND di dalam produk nutrisi oleh BrandLaureate pada tahun 2014/2015. Selain itu, Shaklee merupakan syarikat pertama di dunia yang mendapat Sijil Pengiktirafan "Climate Neutral & Offset its CO2 Emissions". 

Jadi, kita tak boleh samakan semua syarikat MLM tu sama ye. Dalam Shaklee, kami bukan sahaja belajar mengenai marketing sahaja. Kami juga di ajarkan amalan-amalan rohani supaya kami sentiasa dekat dengan Pemberi Rezeki iaitu Allah S.W.T. Tiada istilah jika upline hanya duduk goyang kaki sebab semuanya downline yang akan buat. Sudah terbukti, ada beberapa downline yang lebih berjaya daripada uplinenya. Konsepnya, anda usaha, anda dapat. 

Akhir kata , sebelum anda membuat keputusan untuk menceburkan diri dalam mana-mana bisnes MLM, kaji dahulu latar belakang syarikat MLM yang ingin anda ceburi. Bagi saya, Shaklee is the best MLM company ever!

Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada keluarga besar Shaklee, anda boleh hubungi saya di ;

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015