11 Sep 2015

Boleh ke Penyusuan Diteruskan Ketika Hamil??

Assalamualaikum & Selamat Sejatera buat pembaca Riznina.com.


Pemberian susu ibu kepada bayi adalah sangat baik. Ini kerana susu ibu di percayai mempunyai kesemua khasiat yang di perlukan oleh anak. Selain itu, penyusuan juga amatlah digalakkan di dalam Islam. Tapi, boleh ke kita nak teruskan penyusuan jika kita sudah hamil?

Orang tua-tua selalu berpendapat bahawa ibu yang sedang mengandung tidak boleh meneruskan penyusuan kerana takut bayi yang ada di dalam kandungan itu menjadi cacat. Betul ke fakta tu? Boleh ke penyusuan diteruskan ketika hamil

Perkara yang perlu dilakukan untuk meneruskan penyusuan ketika hamil :

1. Mengamalkan pemakanan yang berkhasiat.

Ibu-ibu kena ingat ya. Ibu-ibu bukan sahaja mengandung, malah menyusukan anak juga. Kedua-duanya memerlukan nutrisi yang secukupnya yang mana ianya datang dari ibu. Jadi, jangan ambil mudah ye tentang diet harian ibu-ibu. Jangan la susah hati kalau ibu makan banyak atau makan dengan kerap. Ini kerana ibu memerlukan keperluan nutrisi yang mencukupi.

Jangan tertinggal untuk mengambil SET HAMIL CERGAS supaya ibu tidak berasa cepat letih jika melakukan tugasan harian dan melayan kerenah anak. Selain itu, ibu-ibu juga boleh lengkapkan penyusuan ibu-ibu dengan mengambil SET SUSU MERIAH supaya dapat menghasilkan susu yang pekat dan mampu mengenyangkan anak. 

2. Rehat yang secukupnya.

Menyusukan anak pun sudah memenatkan. Ini di tambah dengan mengandung pula. Ibu-ibu memerlukan rehat yang mencukupi supaya dapat melakukan kerja rumah, melayan kerenah anak, menyusukan dan mengandung dalam keadaan yang cergas dan tidak terlalu penat.Jangan terlalu asyik melakukan kerja rumah sampai lupa rehat pulak ye. 

3. Segera berjumpa dengan doktor jika ada apa-apa perkara yang berlaku.

Jika ada apa-apa perkara yang berlaku, cepat-cepat pergi ke klinik ataupun hospital ye. Kita tak boleh jangkakan apa yang akan berlaku. Sebaiknya minta pendapat dan nasihat daripada doktor atau pakar laktasi sama ada perlu meneruskan penyusuan atau tidak. Jangan teruskan penyusuan jika ia boleh mengancam nyawa ibu dan anak di dalam kandungan ye. 

Namun, ada juga faktor yang menyebabkan penyusuan tidak boleh di teruskan kerana khuatir akan menjejaskan keselamatan ibu dan bayi di dalam kandungan. 

Faktor yang menyebabkan penyusuan perlu dihentikan :

  1. Mengalami sakit perut yang melampau sehingga menyebabkan berlakunya pendarahan pada vagina.
  2. Pernah mengalami keguguran.
  3. Pernah mempunyai pengalaman melahirkan anak pra-matang.

Sebenarnya saya sangat kagum dengan semangat ibu hamil dan menyusukan anak dalam satu masa. Mana taknya, ibu dapat melayan kerenah anak dan menguruskan hal rumahtangga dengan cergas dan bertenaga. Mesti kagum dan bangga suami sebab isteri mereka tetap bertenaga untuk uruskan semua perkara walaupun mengandung. Tapi, jangan sampai kesihatan terabai tau! 

Jika ibu-ibu nak dapatkan SET HAMIL CERGAS dan SET SUSU MERIAH, ibu-ibu boleh hubungi saya di ;
Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015