13 Oct 2015

10 Panduan Menguruskan Anak Kembar yang IbuBapa Wajib Tahu

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com

Perkhabaran bahawa mommies dan daddies bakal menimang cahaya mata kembar pasti mengujakan. Lagi-lagi pasangan suami isteri yang bakal menimang cahaya mata pertama. Pasti mommies dan daddies akan mula berfikir bagaimanakah caranya untuk menguruskan anak lebih dari satu dalam satu masa. Pasti rumit kan?

Jika kehadiran si kembar merupakan cahaya mata kedua mahupun yang seterusnya, pasti anda tidak akan begitu cemas kerana sudah mempunyai pengalaman untuk menguruskan anak sebelum ini. Tapi, bagaimana pula pada yang baru pertama kali mempunyai anak?

Jangan terlalu risau mahupu khuatir sehingga menjejaskan kesihatan mommies yang sedang mengandung ye. Setiap perancangan Allah pasti untuk kebaikan hambaNya. Justeru itu, setiap masalah pasti telah Allah selitkan jalan penyelesainnya.

Jadi, saya akan berikan 10 panduan menguruskan anak kembar yang ibu bapa wajib tahu. Tak kira la yang baru pertama kali ingin menimang cahaya mata ataupun si kembar itu merupakan cahaya mata yang kedua dan seterusnya.

10 panduan menguruskan anak kembar yang ibubapa wajib tahu

Panduan menguruskan anak kembar :

1) Membuat tabungan.

Sebaik sahaja anda di sahkan hamil kembar, anda perlu mula untuk membuat tabungan supaya dapat menampung kos bersalin dan membeli kelengkapan bayi secukupnya untuk si kembar yang bakal lahir nanti.

2) Mencari maklumat yang secukupnya untuk penjagaan anak kembar.

Banyak info yang anda boleh dapati mengenai cara untuk menguruskan anak kembar seperti di majalah, buku kehamilan, internet, e-book, dan juga bertanya kepada sesiapaa yang mempunyai pengalaman mempunyai cahaya mata kembar.

3) Persiapan barang bayi secara 'double'.

Persiapan sama ada ingin menyambut kelahirang seorang bayi ataupun dua bayi adalah sama. Cuma yang membezakan, ada sesetengah barang yang anda perlu beli secara berganda. Jadi, anda di nasihatkan supaya mula membeli barang sedikit demi sedikit supaya anda tidak rasa terbeban.

4) Prihatin mengenai jualan gudang barangan bayi.

Sepanjang tempoh kehamilan, anda perlu lebih prihatin mengenai jualan gudang. Kenapa? Ini kerana anda boleh membeli barangan bayi anda pada harga yang jauh lebih murah jika nak dibandingkan dengan membeli barangan tersebut di shopping mall. Kemungkinan barang yang di jual tu pun, barang yang 'branded'.

5) Upah penjaga anak.

Jika anda berkemampuan, anda boleh mengupah penjaga kanak-kanak untuk membantu anda menguruskan si kembar. Sekiranya anda tidak mampu, anda boleh sahaja meminta bantuan ahli keluarga terdekat untuk membantu anda untuk menguruskan si kembar anda.

6) Disiplin anak

Setelah si kembar lahir, anda sebagai ibu bapa yang menentukan disiplin mereka. Kebiasaannya, bayi kembar akan mempunyai tabiat yang sama sama ada waktu tidur, waktu menyusu, demam dan menangis. Ini merupakan kelebihan di mana anda tidak perlu melalukan sesuatu pekerjaan secara berulang.

7) Melekatkan tag nama atau menanda pakaian.

Apabila mempunyai anak kembar, pasti sukar untuk anda menentukan baju kegemaran si kembar kan? Jadi, untuk memudahkan tugas, apa kata anda menempah tanda nama untuk dilekatkan pada pakaian mereka atau buat apa sahaja tanda yang anda mudah untuk mengecamnya.

8) Gelang tangan  berlainan warna.

Untuk mengelakkan daripada anda tersalah memanggil si kembar, seeloknya anda menyediakan satu gelang yang berlainan warna supaya anda lebih mengecam mereka.

9) Persiapan mental dan fizikal.

Anda perlu menyiapkan diri anda untuk menghadapi tangisan bayi atau suasana bising yang berganda. Kerjasama di antara suami isteri sangat di perlukan pada ketika ini.

10) Penjimatan tenaga.

Menguruskan anak kembar dan bekerja merupakan sesuatu yang memenatkan. Jadi, anda harus bijak ketika menentukan kerja rumah yang harus di buat supaya anda tidak terlalu penat dan akan mengakibatkan anda stress.

Di harap panduan yang saya kongsikan memberi manfaat kepada mommies dan daddies yang bakal menyambut cahaya mata kembar.

Your parenting partner,

Diyana Isa.

Kelebihan Polygonum Cuspidatum I Bahan Utama Vivix

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Vivix merupakan supplemen anti-penuaan yang paling premium yang di hasilkan oleh Shaklee. Vivix bukan sahaja berguna untuk individu yang ingin cantik dan kelihatan muda. Ia juga merupakan tonik ajaib yang mampu merawat pelbagai jenis penyakit hanya dalam satu botol.

Jika sebelum ini saya ada menerangkan mengenai anggur muscadine, purple carrot dan elderberry, maka hari ini saya akan menceritakan kelebihan polygonum cuspidatum yang menjadi bahan utama dalam penghasilan vivix Shaklee.
kelebihan polygonum cuspidatum bahan utama vivix


Apa itu Polygonum Cuspidatum?

Polygonum cuspidatum atau lebih dikenali sebagai Japanese Knotweed. Menurut pengamal perubatan tradisional cina, polygonum cuspidatum ini digunakan untuk merawat masalah jaundis, bronkitis, tekanan darah, kesihatan jantung, kesihatan usus dan juga merawat kitaran haid yang tidak stabil.

Apa kelebihan polygonum cuspidatum?

Antara kelebihan polygonum cuspidatum ialah :

1) Kandungan resveratrol yang tinggi

Polygonum cuspidatum mengandungi kandungan resveratrol yang tinggi. Resveratrol merupakan agen anti-oksidan yang baik dan sangat bermanfaat untuk melawan radikal bebas. Ia juga membantu untuk merendahkan tekanan darah tinggi, mengurangkan berat badan, merendahkan paras kolesterol dan yang paling penting ianya berfungsi sebagai agen anti-penuaan.

2) Agen anti-penuaan yang hebat

Ia juga bersifat anti-radang, anti penuaan dan anti-kanser. Ia membantu untuk merawat masalah salur darah sempit yang boleh mengakibatkan mati pucuk di kalangan lelaki.


Cara untuk mendapat khasiat Polygonum Cuspidatum dengan mudah!

Kelebihan Polygonum Cuspidatum I Bahan Utama Vivix


Vivix merupakan supplemen terunggul yang membantu merawat penyakit ke tahap sellular. Malahan ia merupakan tonik ajaib yang membantu mencegah kanser, mengurangkan risiko sakit jantung, melambatkan proses penuaan, menyokong kesihatan sendi dan mengurangkan komplikasi penyakit kencing manis.

Vivix mengandungi kesemua kelebihan polygonum cuspidatum yang sangat menakjubkan. Jadi, dengan mengamalkan pengambilan Vivix daripada Shaklee, anda akan mendapat kelebihan polygonum cuspidatum dengan lebih mudah!

Teruja nak dapatkan Vivix? Tak tau mana nak beli? Senang je! Anda boleh membeli dengan saya. Saya merupakan pengedar sah shaklee. Anda boleh menghubungi saya di nombor yang tertera di bawah atau membeli secara online dengan menekan butang di bawah.


KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :




Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook "

12 Oct 2015

Keajaiban dan Kelebihan Elderberry dalam Vivix Shaklee

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Pada entry yang sebelum ni, saya ada share mengenai kelebihan anggur muscadine dan purple carrot yang menjadi salah satu ramuan utama dalam supplemen paling eksklusif Shaklee yang diberi nama Vivix.

Jadi, hari ini pula saya akan share mengenai keajaiban dan kelebihan elderberry (sambucus niagra) yang juga merupakan bahan utama yang terkandung di dalam Vivix Shaklee.


keajaiban dan kelebihan elderberry dalam vivix shaklee



Apa itu Elderberry?

Secara umumnya, elderberry ni tergolong dalam golongan berry. Cuma, elderberry ni boleh dikategorikan berry yang paling eksklusif dan ianya kaya dengan polyphenol

Elderberry terbukti berkesan dalam mengubati simptom flu terutama sekali infuenza B. Selain itu, ia juga kaya dengan flavonoids yang merupakan anti-oksidan yang kuat yang membantu menguatkan sistem imunisasi tubuh badan manusia.

Kelebihan Elderberry (Sambucus Niagra)

1) Mengandungi flavonoids

Flavonoids mempunyai ciri anti-oksidan yang tinggi yang membantu mengukuhkan sistem imunisasi tubuh manusia supaya tidak mudah terkena jangkitan bakteria dan virus.

2) Anti-radang (anti-inflammatory)

  • Membantu mengurangkan simptom sakit otot, demam dan penyakit yang berkaitan dengan selsema atau influenza.
  • Membantu merendahkan tahap kolesterol dan menghalang oksidasi koletserol LDL yang boleh menyebabkan manusia terkena penyakit kardiovaskular.
  • Ia juga mampu mengurangkan tekanan atau stress, memperbaiki penglihatan dan memperbaiki masalah penghadaman.
3) Jus Elderberry

Menurut kajian yang dilaporkan di dalam The Journal of International Medical Research, pesakit yang diberikan jus buah elderberry sembuh daripada penyakit selsema selepas 3 hari pengambilan jus elderberry jika ingin di bandingkan pesakit yang mengambil ubat selsema yang hanya akan sembuh selepas 7 hari pengambilan ubat secara konsisten.


Cara untuk dapatkan khasiat elderberry dengan mudah

Shaklee sangat peka dengan keadaan kesihatan masyarakat. Jadi, Shaklee mengambil pendekatan untuk mengeluarkan supplemen yang mengandungi khasiat buah elderberry ini supaya mudah digunakan oleh masyarakat. Supplemen yang dihasilkan dalam bentuk cecair yang mudah untuk di minum itu diberikan nama Vivix.


keajaiban dan kelebihan elderberry dalam vivix shaklee


Anda sudah jatuh cinta dengan Vivix selepas mengetahui betapa eksklusifnya bahan yang digunakan untuk menghasilkannya? Ingin mendapatkannya dengan pantas? Sudah tentu boleh! Anda boleh membelinya secara atas talian (online) dengan menekan butang "Beli sekarang" di bawah.


KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN






Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :




Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook "

11 Oct 2015

Normal ke Ibu Menyusu Tidak Datang Haid?

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.


Normal ke ibu menyusu tidak datang haid


Mula-mula sekali saya ingin mengucapkan tahinah kerana anda sudah bergelar seorang ibu. Pasti anda juga sudah memulakan perjalanan penyusuan untuk si manja anda kan. 

Tentu ada juga dikalangan ibu yang baru pertama kali melahirkan akan mula cemas apabila mereka masih tidak datang haid (tidak period) walaupun telah beberapa bulan melahirkan. Malahan, ada juga yang sampai stress sebab bimbang jika mereka tidak period kerana telah hamil.

Saya ada mengikuti beberapa group ibu menyusu yang rata-rata bertanya sama ada normal atau tidak jika ibu menyusu anak tidak datang haid? Jadi, harini saya akan menulis entry khas untuk para ibu yang bertanya sama ada normal atau tidak jika ibu menyusu tidak period.

Apa punca yang menyebabkan ibu menyusu tidak datang haid?

Sebenarnya setiap ibu akan melalui frasa yang berbeza setelah melahirkan. Tidak ada satu jangka masa yang khusus mengenai bila kitaran haid ibu akan kembali normal. Ada juga yang akan mula datang haid setelah beberapa bulan, ataupun setelah setahun melahirkan. Malahan, ada juga ibu yang hanya akan datang haid selepas si manja mereka mula mengambil makanan pejal.

Ibu juga akan mengalami kitaran haid yang tidak stabil sepanjang menyusukan anak. Sebagai contoh, ibu akan datang haid dalam jangka masa yang singkat atau lebih lama daripada biasa. Ada juga yang datang haid sekali dan tidak datang haid berbulan-bulan selepas itu dan tidak mengandung. Semua itu normal untuk ibu menyusu.

Jadi, untuk mengetahui bila waktu haid pertama selepas melahirkan bayi bergantung kepada beberapa perkara. Antaranya adalah ;
1.     Kekerapan bayi menyusu "direct-feeding" dengan ibu.
2.     Bergantung sama ada bayi menghisap puting kosong atau tidak.
3.     Sama ada bayi anda sudah makan makanan pejal atau belum.
4.     Berapa lama bayi anda tidur lena di waktu malam.
5.     Tindak balas hormon dalaman badan ibu - di antara hormon estrogen dengan hormon prolaktin di mana keduanya berlawan. Apabila salah satu pada paras yang tinggi, satu lagi akan berada di paras yang rendah. 
Pendek kata, apabila ransangan terhadap payudara berkurangan terutama di waktu malam, kemungkinan besar haid akan datang dalam masa yang terdekat!

Apa pun, jangan risau! Jika anda sudah mula datang haid, anda tidak perlu berhenti menyusukan anak kerana susu anda tidak akan berubah. Nutrisi yang terkandung dalam susu ibu tetap sama walaupun ibu sedang datang haid. 

Saya doakan ibu-ibu tidak akan berputus asa untuk meneruskan perjalanan penyusuan sehingga umur anak mencecah 2 tahun ya!

Rakan penyusuan anda ;

Diyana Isa
Team Riznina(dot)com.

10 Oct 2015

Kehebatan Anggur Muscadine Dalam Vivix

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Masa mula-mula saya mengenali Vivix, terlalu banyak vocabulary yang bagi saya agak complicated seperti resveratrol, polyphenol, Advanced Glycation End Product dan banyak lagi! 

Oleh kerana Vivix ni terlalu banyak term-term yang bagi saya agak cmplicated ini lah yang menjadikan Vivix supplemen paling premium jika nak di bandingkan dengan produk Shaklee yang lain. Pada entry terdahulu, saya ada menceritakan mengenai kelebihan purple carrot yang juga merupakan salah satu ramuan utama yang terdapat di dalam Vivix.

Hari ini, saya nak ceritakan pula mengenai kehebatan anggur muscadine atau anggur muskat yang terdapat dalam Vivix. 

kehebatan anggur muscadine dalam vivix


Seperti yang kita tahu, anggur ni terdiri daripada beberapa jenis anggur seperti anggur hijau, anggur merah, anggur hitam dan juga anggur muscadine (anggur muskat). Anggur juga merupakan sejenis buah yang mempunyai banyak khasiat dan kehebatannya yang tersendiri.

Dalam Al-Quran juga ada menyebut mengenai buah anggur sebanyak 6 kali. Ia juga merupakan buah yang di bawa di dalam bahtera Nabi Nuh A.S. 

Antara Kehebatan dan Kelebihan Anggur muscadine :

1) Anggur muscadine ialah anggur liar yang mempunyai 20 kromosom (extra satu kromosom daripada anggur lain), dan kerana pasangan tambahan kromosom, ia mengandungi lebih banyak manfaat pada kesihatan manusia jika nak di bandingkan dengan anggur-anggur yang lain.

2) Saiz anggur muscadine juga jauh lebih besar (5cm diameter) jika nak dibandingkan dengan anggur yang lain. Oleh disebabkan itu, anggur muscadine mengandungi kandungan polyphenol dan resveratrol yang lebih banyak. 

3) Asid allegik yang terkandung di dalam anggur muscadine juga mempunyai peranan untuk menghentikan bahan kimia yang menjadi penyebab kanser dan juga menjadi anti-virus dan anti-bakteria yang baik. 

4) Kandungan polyphenol yang terdapat di dalam anggur muscadine, 40 kali ganda lebih tinggi daripada yang terdapat di dalam wain merah.

5) Anggur muscadine mengandungi flavonoid yang sangat sihat dan baik untuk tubuh manusia.

6) Ia juga mempunyai 6 kali ganda kandungan resveratrol lebih tinggi daripada anggur merah yang selalu kita makan. 

Kebaikan polyphenol yang terdapat di dalam anggur muscadine ;

  • Anti-penuaan
  • Menyokong kesihatan sendi
  • Anti-kanser
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Mengurangkan komplikasi diabetes
  • Mengurangkan risiko penyakit lelah dan bronkitis


Cara mudah untuk dapatkan khasiat anggur muscadine

Shaklee telah menyediakan kemudahan untuk individu yang sangat teruja untuk mendapatkan khasiat hebat anggur muscadine ini dalam bentuk supplemen yang di beri nama Vivix. Vivix merupakan supplemen di dalam bentuk cecair yang boleh di minum.

Kehebatan anggur muscadine dalam vivix shaklee


Banyak kajian telah di jalankan pada Vivix sebelum ia di pasarkan pada pengguna. Kandungan resveratrol yang ada dalam anggur muscadine yang terbukuti berkesan merawat penyakit kencing manis, darah tinggi, kanser dan alzheimer.

Selain itu, kandungan resveratrol yang terdapat dalam Vivix menjadikan penggunanya merasai 25 tahun lebih muda daripada usia sebenar!

Tak sabar nak cuba Vivix? Hubungi saya di nombor yang tertera atau anda juga boleh membeli secara online.


KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook "

9 Oct 2015

Khasiat dan Kelebihan Lobak Ungu (Purple Carrot) Dalam Vivix

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Lobak (carrot) memang sudah di ketahui umum sebagai sayur yang kaya dengan nutrisi dan sangat bagus untuk tubuh badan manusia. Kandungan Vitamin A yang terdapat di dalam lobak amat baik untuk mata. Tapi, bukan tu je tau khasiat lobak ni.

Jadi, entry kali ni saya nak ceritakan mengenai lobak yang jauh lebih hebat khasiatnya jika nak di bandingkan dengan lobak merah iaitu lobak ungu (purple carrot).

Ha, sebenarnya korang pernah dengar ke idak tentang lobak ungu  atau lebih di kenali dengan nama purple carrot ni?



khasiat dan kelebihan lobak ungu (purple carrot) dalam vivix

KHASIAT & KELEBIHAN LOBAK UNGU

Sekilas pandang, rupa lobak ungu ni tak ada la secantik lobak merah. Namun, khasiat yang terdapat di dalam lobak ungu jauh lebih hebat jika nak dibandingkan dengan lobak merah. Disebabkan khasiat lobak ungu sangat hebat, maka ia dijadikan sebagai salah satu bahan utama yang terkandung di dalam Vivix Shaklee

Sebelum tu, jom tengok video pendek tentang seorang suami yang akhirnya berjaya berhenti merokok selepas menggunakan Vivix.




Jom kita tengok apa khasiat dan kelebihan lobak ungu :

1) Mengandungai Vitamin A yang terbaik

Kandungan Vitamin A yang terdapat di dalam lobak ungu (purple carrot) sangat bagus dalam membantu mengelakkan arteri tersumbat yang secara tidak langsung dapat mengurangkan risiko terkena penyakit strok.

2) Anti-oksida.

Purple Carrot (lobak ungu) bersifat lebih anti-oksida jika nak dibandingkan dengan carrot yang biasa kita makan. Anti-oksida sangat baik untuk melindungi sel badan supaya tidak mudah terdedah dengan anasir-anasir luar yang boleh menyebabkan badan kita senang untuk diserang pelbagai jenis penyakit.

3) Bersifat anti-radang.

Lobak ungu mempunyai sifat anti-radang yang tinggi. Apabila ianya bersifat anti-radang, maka ia sangat bagus untuk melegakan sakit sendi atau arthritis.

4) Bersifat anti-carcinogen., antiviral, dan antiseptic.

Lobak ungu juga bersifat anti-carcinogen yang membantu untuk mengurangkan risiko kanser atau untuk melawan kanser. Selain itu, ia juga bagus untuk melawan virus dan bakteria yang mudah berjangkit dan merebak seperti selsema.

Selain itu, ia juga berkesan untuk merendahkan tekanan darah, menstabilkan bacaan gula dalam darah untuk pesakit kencing manis dan membantu merawat masalah jantung dan hati.

Macam mana nak mendapatkan khasiat dan kelebihan lobak ungu?

Senang je! Anda boleh dapatkan khasiat purple carrot dengan mudah apabila anda membeli Vivix. Ini kerana purple carrot merupakan salah satu ramuan utama dalam Vivix.

Tunggu apa lagi, dapatkan Vivix anda sekarang!

KLIK DI SINI UNTUK MEMBUAT BELIAN SECARA ATAS TALIAN



Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :



Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook "
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015