18 Jan 2016

5 Amalan Berpantang Selepas Bersalin yang Ibu Wajib Tahu

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Pada zaman teknologi ni, ramai para ibu yang tidak mengendahkan segala amalan berpantang selepas bersalin ni. Namun, masih ada lagi segelintir para ibu yang percaya dengan berpantang, mereka dapat mengembalikan susuk tubuh mereka seperti anak dara kembali. Kira maintain vogue lepas bersalin. 

Masyarakat Melayu kebiasaannya mengamalkan tempoh berpantang dalam lingkungan 40 hingga 44 hari. Hal ini berkait rapat dengan ajaran Islam di mana, tempoh nifas adalah di antara 40 dan maksimumnya 60 hari. Masyarakat jawa kebiasaannya akan berpantang selama tempoh 100 hari. 

Tidak kisah sama ada anda ingin berpantang selama 44 hari atau 100 hari. Janji ibu dan bayi sihat- sihat sahaja.

Apakah Tujuan Berpantang?

Berpantang ni sebenarnya berkait rapat dengan proses penyembuhan dan memulihkan kecergasan. Bak kata orang tua-tua, barang nak pakai lama kan. Kena la jaga elok-elok. Tak nak la nanti di kemudian hari menyesal pulak sebab suami anda masih kelihatan kacak dan gagah sementara anda sudah kelihatan agak tua dan sering sakit-sakit badan. Amalan berpantang membantu mengembalikan tenaga dan bentuk tubuh seperti masa zaman anda sebelum mengandung. 

Jadi, mari kita lihat, 5 amalan berpantang selepas bersalin yang ibu wajib tahu supaya tak menyesal di kemudian hari. Bak kata orang putih, "prevent is better than cure".
5 Amalan Berpantang Selepas Bersalin yang Ibu Wajib Tahu

Amalan berpantang selepas bersalin :

1. Berurut

Tujuan berurut selepas bersalin adalah untuk memudahkan proses perjalanan darah, membetulkan urat yang tegang dan putus selepas bersalin. Selain itu, berurut juga membantu membuang angin dan memecahkan segala lemak-lemak yang terkumpul. Ia juga sangat membantu melawaskan nifas daripada tersekat ataupun tersumbat serta menyingkirkan kotoran. 

Urutan juga berfungsi sebagai penenang buat si ibu yang masih lesu selepas melahirkan. Ia membantu menenangkan emosi, melegakan otot dan sendi yang yang masih bisa-bisa atau lesu.


2. Berbengkung

5 Amalan Berpantang Selepas Bersalin yang Ibu Wajib Tahu

Menurut ilmu perbidanan moden, penggunaan bengkung bagi ibu yang bersalin normal khususnya, bertujuan untuk mengelakkan daripada kemasukan angin ke dalam liang-liang perut. Berbengkung juga bertujuan untuk menggeluarkan angin panas dengan mengenakan ikatan yang betul dan ubatan yang mujarab supaya dapat mengembalikan bentuk badan kembali pada keadaan sebelum mengandung. 

Bengkung yang baik adalah bengkung yang mempunyai diameter yang panjang menutupi daripada bawah dada hingga bawah punggung. Ini dapat memberi sokongan yang jitu pada rahim. Namun, jika anda memakai bengkung yang mempunyai diameter yang pendek, ia akan menyebabkan bengkung tersebut mudah terangkat ke atas. Hal ini akan menjejaskan kedudukan rahim kerana ia akan menekan rahim ke bawah dan menyebabkan posisi rahim menjadi lebih rendah dari yang sepatutnya.

Ketika tempoh berpantang, bengkung seeloknya dipakai sepanjang masa dan hanya ditanggalkan semasa mandi. Kebiasaannya, bengkung akan mula dipakai pada hari ke 4 tempoh berpantang sehingga hari terakhir berpantang atau mengikut kehendak anda sama ada ingin meneruskan untuk tempoh yang lama sekalipun. 

3. Jaga Kesihatan.

Doktor menggalakkan agar ibu yang baru melahirkan tidak melakukan hubungan seks dalam tempoh 6 minggu selepas bersalin. Ini kerana si ibu baru sahaja melalui saat melahirkan yang menyakitkan dan tubuh ibu juga perlukan rehat yang cukup supaya kembali bertenaga seperti sebelumnya. Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberi masa untuk alat sulit sembuh sepenuhnya, lagi-lagi apabila si ibu mengalami luka episiotomi.

Luka episiotomi adalah potongan yang dilakukan di bahagian perineum apabila bayi memerlukan bukaan yang lebih besar sewaktu proses melahirkan.

4. Minum air akar kayu dan jamu.

Sepanjang tempoh berpantang, ibu-ibu digalakkan untuk minum air akar kayu dan jamu yang boleh di beli terus daripada penjual ubat-ubat tradisional. 

Pengalaman saya berpantang, anak pertama saya cuma makan jamu yang sememangnya tak mampu untuk saya telan kerana baunya yang sangat kuat. Maka, saya pun tak meneruskan makan jamu namum alhamdulillah luka episiotomi cepat sembuh.

Sewaktu berpantang anak kedua, saya sudah kenal Shaklee dan dah jatuh cinta dengan keberkesanan produk. Jadi, pantang kali ini saya hanya menggunakan Set Berpantang Shaklee. Memang best sebab walaupun berpantang, namun saya masih cergas menguruskan anak dan susu pun meriah sangat. Memang highly recommended untuk ibu-ibu yang nak berpantang tapi sihat cergas. 


5. Ikan, Ulam dan Sayuran.

Sepanjang tempoh berpantang ni, bukan semua makanan boleh makanan sama macam sebelum melahirkan ya. Banyak juga benda yang kena pantang. Ikan masin atau ikan kering di larang sama sekali untuk dimakan sepanjang tempoh berpantang kerana makanan tersebut akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering dan melemahkan daya ketahanan mental dan fizikal. Ikan berbisa seperti ikan bawal hitam, terubuk, duri, pari, sembilang dan ikan parang juga dilarang sepanjang tempoh berpantang.

Ibu berpantang amat disarankan untuk mengambil ulaman dan sayuran sepanjang tempoh berpantang. Ini kerana ulaman dan sayuran mengandungi pelbagai jenis vitamin (VItamin E, A, C), fiber dan mineral yang membantu melancarkan proses pencernaan. 

Akhir kata, diharap info amalan berpantang selepas bersalin dalam entry kali ini memberi manfaat kepada ibu-ibu yang sedang berpantang atau sedang menunggu hari untuk melahirkan. 
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015