19 Jan 2016

6 Risiko Mengandung Rapat yang Wanita Perlu Tahu

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Sesungguhnya anak itu merupakan kurniaan Allah S.W.T yang terindah buat pasangan yang telah berkahwin. Rezeki untuk memiliki anak juga Allah S.W.T yang tetapkan. Ada juga wanita yang mengandung dengan kerap dan jarak antara satu anak dengan yang anak yang lain terlalu rapat.

Namun, ada juga para ibu yang marah bila ada yang mula mempersoalkan mengapa dia asyik mengandung sahaja. Mana tak nya, anak masih berusia 4 bulan, si ibu sudah pun hamil lagi. Memang sungguh anak itu merupakan rezeki daripada Allah, namun si ibu itu sendiri harus memikirkan kesihatan dan keadaan dirinya terlebih dahulu.

Jika terlalu kerap mengandung, ia berkemungkinan mengganggu tahap kesejahteraan tubuh ibu itu sendiri.Jarak kandungan yang terlalu rapat atau dekat menyebabkan rahim si ibu bekerja terlalu keras dan masih belum sembuh sepenuhnya.

Jika masih ada para wanita amnya dan para ibu khususnya yang belum tahu risiko mengandung rapat, lebih baik baca tentang risiko yang bakal saya kongsikan ini.6 risiko mengandung rapat yang wanita perlu tahu6 Risiko Mengandung Rapat 

1. Anemia

Proses bersalin menyebabkan ibu kehilangan banyak darah. Bagi kelahiran normal tanpa komplikasi, si ibu akan kehilangan antara 200-400ml darah. Ditambah lagi, dengan darah nifas yang keluar selepas proses bersalin yang menyebabkan si ibu disarankan untuk berpantang selama 44 - 100 hari yang bertujuan untuk mengembalikan tahap hemoglobin dalam darah ke paras yang normal.

2. Gangguan psikologi ibu.

Kemungkinan besar si ibu tidak bersedia untuk mengandung lagi dalam tempoh terdekat kerana pengalaman bersalin baru sahaja dilaluinya beberapa bulan yang lalu. Hal ini boleh menyebabkan si ibu berasa panik, bimbang dan menyalahkan diri sendiri. Akibatnya, ramai ibu bapa yang mengambil keputusan untuk menggugurkan kandungan disebabkan faktor ini.

3. Masalah rahim pecah.

Bagi ibu yang bersalin secara caesarean dan mengandung lagi dalam tempoh terdekat, berisiko tinggi untuk mengalami masalah "uterine rupture" atau rahim pecah. Memang terdapat peratusan kecil yang mengalami masalah ini, namun, jika ianya terjadi, ia boleh memberi kesan buruk kepada ibu dan anak, malah ianya boleh meragut nyawa kedua-duanya sekali.

4. Kematian Ibu

Kehilangan banyak darah yang dialami ibu ketika proses melahirkan boleh menyebabkan ibu berisiko untuk meninggal dunia.

5. Hormon Tak Seimbang

Jarak kehamilan yang terlalu rapat boleh menyebabkan hormon estrogen di dalam tubuh tak seimbang. Ketidakseimbangan hormon pada ibu secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang. Hormon estrogen membantu penyerapan kalsium ke dalam tubuh. Gangguan hormon akan menjejaskan struktur tulang.

6. Menjejaskan tulang

Bayi di dalam kandungan memerlukan kandungan kalsium yang banyak untuk proses tumbesaran. Justeru itu, bayi akan mengambil kalsium yang diperlukan daripada ibu. Sebab itu, keperluan kalsium ibu mengandung sangat tinggi daripada waktu biasa. Begitu juga dengan selepas melahirkan, ibu memerlukan kalsium yang tinggi yang disalurkan melalui susu ibu. Jadi, jika si ibu memandang enteng dan tidak mementingkan pengambilan kalsium, dia berisiko tinggi untuk mengalami masalah tulang. Jadi, cuba bayangkan kalau ibu tu mengandung rapat pulak kan??

Walaupun anak itu merupakan anugerah Allah S.W.T, ibu juga harus memirkirkan kesihatan diri juga. Jarak kehamilan yang digariskan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di antara dua tahun hingga lima tahun.

Selain itu, ibu-ibu boleh amalkan Set Hamil dan Set Berpantang untuk meningkatkan tahap kesihatan supaya sentiasa sihat dan cergas walaupun hamil dan berpantang.

                            Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."  
Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015