13 Jul 2016

5 Perbezaan Difteria dan Tonsil

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Sejak kebelakangan ni, negara kita digemparkan dengan penyakit difteria yang telah meragut nyawa dua kanak-kanak di Melaka dan 7 kes disyaki di Kedah. Ramai antara kita yang tidak mengetahui tentang difteria kerana ianya sudah lama tidak terjadi sejak rakyat Malaysia mengamalkan pengambilan vaksin untuk mencegahnya.

Dek kerana penyakit difteria telah kembali, Kerajaan Malaysia sedang mempertingkatkan usaha mereka untuk mengesan penularan penyakit difteria ini.5 Perbezaan Difteria dan Tonsil


APAKAH PENYAKIT DIFTERIA??

Menurut kenyataan Akhbar KPK 22 Jun 2016, Difteria adalah penyakit yang disebabkan oleh bakteria Corynebacterium diphteriae yang akan menjangkiti bahagian tekak dan tonsil.

Pesakit yang meninggal dunia di Hospital Melaka telah dirujuk oleh Klinik Kesihatan Ujong Pasir pada 16 Jun 2016 kerana telah mengalami demam selama 8 hari dan batuk, sakit tekak, sukar menelan, kurang selera makan, serta leher membengkak selama 3 hari.

Jangkitan difteria mempunyai kadar kematian yang tinggi, sebanyak 25%-50%.

5 perbezaan difteria dan tonsil

BAGAIMANA PENYAKIT DIFTERIA TERSEBAR??

Penyakit difteria ini boleh tersebar melalui titisan cecair pernafasan. 

Bakteria ini akan menjangkiti bahagian tekak (tonsil dan farinks) dan menghasilkan toksin yang akan menyebabkan keradangan di sekitar tekak dan bengkak pada bahagian leher yang boleh menyebabkan pesakit mengalami kesukaran untuk bernafas.

Menurut ulasan, Datuk Dr. Hisham Abdullah, toksin ini juga boleh menyerap ke dalam darah, menyebabkan keradangan jantung (miokrditis) dan melumpuhkan saraf yang boleh menyebabkan kematian.

5 PERBEZAAN PENYAKIT DIFTERIA DENGAN LENDIRAN TONSIL.

Secara umumnya, difteria juga merupakan jangkitan tonsilitis. Namun, terdapat sedikit perbezaan di antara difteria dan tonsil biasa. 

Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa dengan doctor untuk mengetahui mengenai difteria dengan lebih lanjut lagi. Ini kerana penyakit difteria sangat bahaya dan boleh mengancam nyawa.


Ciri-ciri
Selaput Tonsil
Difteria
Simptom
Kerap terjadi tapi gejala sakit ringan
Kurang terjadi tapi gejala sakit sangat berat
Suhu badan
Demam bersuhu tinggi
Suhu badan tidak terlalu panas
Keadaan Tonsil
Bengkak
Tidak membengkak
Keadaan Leher
Normal
Kebiasaannya leher membengkak dan nampak kemerahan daripada luar.
Selaput Membran
Lendir berwarna kekuningan, Hanya dibahagian tonsil (kedua belah tekak), mudah buang dan tidak luka.
Membran putih dan kelabu (digelar pseudo-membran), Boleh merebak lebih luas dan akan berdarah bila dibuang


BOLEH KE DIFTERIA DIUBATI??

Menurut Dr.Zubaidi menerusi laman Facebook miliknya menyatakan bahawa penyakit difteria boleh diubati menggunakan antibiotik. Namun, penyakit difteria ini merebak dengan pantas dalam masa yang sangat singkat. Dan kesannya mampu merosakkan bahagian utama tubuh seperti saraf, jantung dan ginjal.

Dr. Mohd Shaiful Ehsan pula menyatakan bahawa tidak semua fasiliti kesihatan yang mempunyai antioksidan tersebut kerana penyakit ini teramat jarang berlaku.

BAGAIMANA MELINDUNGI ANAK DARIPADA PENYAKIT DIFTERIA?

Cara terbaik bagi mencegah penyakit difteria ini adalah dengan pengambilan vaksin 5 serangkai iaitu DTaPIPV/Hib (Difteria, Petusis, Tetanus, Polio dan Haemophilus influenza type B).

Imunisasi ini diberikan pada usia 2,3,5, dan 18 bulan. Kanak-kanak yang telah mendapat imunisasi lengkap hanya akan mengalami gejala ringan apabila dijangkiti dan terindung daripada sebarang komplikasi penyakit difteria.

MASIH BELUM TERLAMBAT, CEGAH SEKARANG!!


NAK TINGKATKAN IMUNISASI TUBUH?
ANAK CEPAT JATUH SAKIT?

JANGAN RISAUUUU!!
NUTRIFERON SEDIA MEMBANTU!!


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :

Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976

" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."  


Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015