22 Jul 2016

5 Simptom Batu Hempedu yang Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Dari Abu Said Al-Khudri dan Abu Hurairah R.A dari Nabi Muhammad S.A.W. bersabda :

"Tidaklah seseorang muslim ditimpa sesuatu kelelahan, atau penyakit, atau kekhuatiran, atau kesedihan, atau gangguan, bahkan duri yang melukainya melainkan Allah akan menghapuskan kesalahan-kesalahannya(dosa) keranaNya", (HR Al-Bukhari dan Muslim).


5 simptom batu hempedu yang anda perlu tahu

Tak semua di antara kita yang mengetahui mengenai penyakit batu hempedu ni. Jadi, pada entri kali ini, saya akan kongsikan 5 Simptom Batu Hempedu yang anda perlu tahu.


SIMPTOM BATU DALAM HEMPEDU.

Macam mana nak tau sama ada ada batu dalam hempedu atau tak? Kebiasannya memang tak ada simptom yang khusu, tapi jika kena seperti simptom yang bakal saya tulis ni, better jumpa doctor atau boleh je buat medical checkup di mana-mana klinik.

1. Rasa sakit yang berpanjangan.

Sebahagian kecil batu karang hempedu boleh menyebabkan sakit yang berpanjangan di bahagian kanan atas abdomen selama beberapa minit. Rasa sakit yang dirasai itu dikenali 'gallstone colic'. Gejala ini juga kebiasaannya disertai dengan loya dan muntah.

2. Demam

Keradangan pada pundi hempedu atau jangkitan hempedu dipanggil " cholecytitis akut" boleh menyebabkan demam.

3. Sakit perut, loya dan muntah.

4. Batu hempedu yang menghalang pengaliran hempedu dari hati ke duodenum boleh menyebabkan hati dipenuhi dengan lebihan hempedu. Ianya boleh menyebabkan jaundis yang akan memberikan kesan kekuningan pada mata, kulit dan membran mukus.

Terdapat juga beberapa kes yang teruk dimana pemendapan bilirubin yang berlebihan dalam kulit yang mengakibatkan kegatalan.

5.Batu hempedu dibahagian duktus hempedu sesame akan menghalang enzim pankreas dari pankreas kerana duktus hempedu sesame dan duktus pankreas berkongsi laluan ke dalam duodenum yang lebih dikenali dengan nama "Ampulla of Vater". 

Apabila aliran enzim pankreas tersekat, ia boleh menyebabkan sakit teruk di bahagian atas abdomen hingga ke belakang.

Setiap penyakit yang wujud pasti ada sebab atau punca mengapa ianya boleh terjadi kan? Dan setiap penyakit pasti ada penawarnya kan? 

Nak tau apa punca dan cara untuk merawat penyakit batu karang hempedu ni? Nantikan entry saya yang seterusnya ya...

Much Love;
Diyana Isa


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :





Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."  

Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015