9 Sep 2016

Cara Menguruskan Bayi yang Mengalami Eczema

Assalamualaikum & Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Haaaa. Mesti ada yang tertanya-tanya, kenapalah muko anak Diyana pulak yang Diyana jadikan featured image untuk entry kali ni kan?

Kehkehkeh. Sebenarnya, Rizqi salah seorang kanak-kanak yang menghidap penyakit eczema sejak berusia 3 bulan lagi. Alhamdulillah keadaan Rizqi sekarang tidaklah seteruk dulu. 

Macam mana tau yang Rizqi alami eczema?

Pada mulanya memang tak tau sehinggalah kepala Rizqi kerap ada kerak-kerak yang tebal dan kulit-kulitnya yang halus tu mula naik 'rashes' dan melarat sehingga luka. Mula la hati mak dia ni tak senang, mujur la masa tu abi Rizqi ada panel dan memang direct refer pada pakar kanak-kanak di Hospital Az-Zahrah Bangi. Selepas daripada itu, kami pun bermula la journey menjaga anak yang memerlukan 'extra care' ni.





CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA.

Mula daripada tu, kos untuk membesarkan Rizqi meningkat disebabkan Rizqi memerlukan sabun khas, susu formula yang khas dan sebagainya. Masa ni Mak Rizqi memang belum kenal Shaklee lagi. Selain itu, Rizqi juga enggan menyusu badan sejak dia lahir lagi. Macam-macam cara buat untuk tetap breastfeed, namun segala usaha gagal dan sia-sia (plus masa tu mak Rizqi memang tak ada experience brastfeed anak lagi). 

Kalau salah pakaikan sabun ke, terbagi susu yang tak sepatutnya dan ada tangan-tangan gatal yang menyuap makanan yang tak sepatutnya Rizqi makan, CONFIRM naik segala rashes atau merah-merah yang menyebabkan Rizqi rasa tak selesa dan asyik menggaru je la keje nya. Akibatnya, merah-merah tu jadi luka dek kerana keganasan Rizqi menggaru tadi la.

Jadi, di sini Diyana kongsikan beberapa CARA MENGURUSKAN BAYI YANG MENGALAMI ECZEMA bersama pembaca Riznina.com ye ;

1) Susu Khas ( Rizqi tak breastfeed )

Mula-mula kami suami isteri dapat tau yang Rizqi ni alami eczema, teruslah tanya saudara mara, susu apa yang okay dan affordable untuk kami guna dan berikan pada Rizqi. Mesti pelik kan? Kenapa tak ikut je susu yang doctor suggest?

Tak berapa nak mampu masa tu. Ye lah, masa tu kami suami isteri umur 20 tahun dan masing-masing baru nak kerja. Mana ada duit nak belikan susu yang terlalu mahal. Beli ikut kemampuan jela kan? Akhirnya kami guna susu jenama Snow Step 1. Ni je susu paling murah dan sesuai dengan Rizqi. Harga? Sebulan dalam RM300-RM400 jugak la untuk susu sahaja.

Kalau korang ada anak yang eczema, jangan main hentam kromo je bagi susu (khas untuk anak yang tak breastfeeding ye) dan mak-mak yang breastfeed anak eczema pun kena jaga pemakanan sebab apa yang kita makan tu akan effect pada anak juga.

2) Sabun Mandian Khas

Masa ni yang membuatkan kami ni jimat sikit sebab sabun mandi Rizqi, kami boleh ambil je di Hospital Az-Zahrah sahaja. Senang. Sekali pergi, mintak je la sabun mandi tu banyak sikit. Masa tu kami dibekalkan dengan sabun mandi Sebamed. Krim pun ada sekali rasanya. Lupa dah. Al-maklumla, dah 3 tahun berlalu kan.

So, kalau korang ada panel atau memang nak kan yang terbaik untuk anak korang, ikut je apa yang doctor suggest ye. Jangan pulak korang guna sabun yang entah apa-apa sebab sabun mandian khas untuk anak eczema ni tak wangi macam sabun mandian bayi yang lain.

3) Elakkan mandikan anak dengan air panas atau air suam

Disebabkan masa Rizqi alami eczema tu, umur dia masih baby-baby, makanya, tanpa ilmu, maknya pun mandikan lah Rizqi dengan air suam. Teruslah naik segala jenis bintik merah dan seangkatan dengannya. Masa tu jadi hairan la juga, awat la naik pulak rashes ni sedangkan maknya dah guna sabun khas dan tak ada la pulak terbagi susu formula yang tak sepatutnya. 

Maka, setelah di google, dapatlah jawapannya. Rupanya anak eczema ni tak boleh bersentuhan dengan benda panas (depends on condition eczema baby). So, mulai hari tu memang idok lerr mak nya mandikan Rizqi dengan air suam. 

4) Duduk di tempat yang sejuk dan elakkan berpeluh

Fuhh. Ni paling mencabar. Bila nak tidur je, confirm dia mengamuk sebab kat bilik kami tak ada aircond. Makanya, masuk la bilik nenek untuk tidurkan Rizqi. Tak sampai 5 minit pun, dah lelap. Dalam hati masa tu, takkan lah hari-hari nak kena menepek dalam bilik nenek? Jadi, esoknya, ke Aeon la mak pak Rizqi sebab nak beli aircond. Lepas dah ada aircond dalam bilik sendiri, senang sikit la Rizqi nak tidur. Bukan apa, anak eczema ni, bila berpeluh, tubuh badan dia jadi gatal-gatal. Tu yang menangis dan susah nak tidur tu.

KEADAAN RIZQI SEKARANG

Alhamdulillah, berkat doa dan kesabaran mak pak Rizqi, sekarang eczema nya dah beransur pulih. Cuma kadang-kadang jela eczema tu datang balik bila ada makanan yang dia tak boleh makan tapi dia nya makan juga (belum dapat detect which type of food yang Rizqi allergic). 


Ni la rupa anak bujang Diyana sekarang. Dah makin sihat dan aktif. Kalau naik rashes tu sekarang, kami dah tak risau dah. Sapu je Herbal Blend Cream, insyaAllah okay dan tak ada lah rashes tu jadi luka dek kerana Rizqi menggaru dengan jayanya.

Nak tau lebih lanjut tentang Herbal Blend Cream? Tekan sini.

Itu sahaja cara menguruskan bayi yang mengalami eczema khas buat pembaca Riznina(dot)com untuk kalini. Semua info yang Diyana bagi ni merupakan pengalaman sendiri ye. Tak ada sebarang tokok tambah cerita.


With Love;
Diyana Isa

2 comments:

  1. em.. memang risau kalau anak eczema nih sebab banyak pantang larang bab makan.. semoga rizki membesar bak johan.. gittew--

    ReplyDelete

Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015