7 Sep 2016

Punca dan Rawatan Batu Hempedu yang Mudah untuk Dilakukan

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera buat pembaca Riznina.com.

Seperti yang saya janjikan di entry terdahulu (boleh klik di sini ), entry kali ini akan saya ceritakan mengenai punca batu hempedu dan macam mana rawatan yang sepatutnya di ambil.






PUNCA BATU HEMPEDU






  • Kolesterol di dalam terlalu banyak merupakan punca terjadinya batu dalam hempedu
  • Kurang minum air (25Kg berat badan = 1 liter air yang perlu diminum sehari)
  • Gemar makan makanan yang berlemak
  • Gemar makan makanan yang masin-masin
  • Suka makan nasi lemak ( ikan bilis, sambal dan santan bahaya ye)
  • Suka makan 'seafood' yang kaya dengan kolesterol jahat

RAWATAN BATU HEMPEDU

Petua rawat "Batu Hempedu" tanpa pembedahan.

CARA 1 : EKSPRESS 1 HARI

  1. Puasa dari jam 12 malam sebelum anda memulakan cari ini pada keesokan harinya. Kiranya anda kena 'dinner' sebelum pukul 12 malam ye.
  2. Sarapan esok pagi : minum jus 3 biji epal hijau yang boleh didapati buahnya di mana-mana pasaraya di Malaysia. 
  3. Makan tengahari : minum jus 3 biji epal hijau.
  4. Makan malam : minum jus 3 biji epal hijau.
  5. Banyakkan minum air kosong sepanjang proses ini dilakukan.
  6. Sebelum tidur (jam 10 malam) : Campurkan air perahan lemon (3 biji) dengan minyak zaitun (250ml). Minum sampai habis.
  7. Terus tidur. Kalau boleh, tidur dalam posisi tubuh mengiring ke kanan dan kaki rapat ke badan (tidur dalam keadaan mengerengkot) . Ia membantu proses mengeluarkan batu hempedu daripada dalam tubuh.
InsyaAllah batu karang akan keluar semasa anda membuang air besar keesokannya.

CARA 2 : PROSES 6 HARI

  1. Minum air jus epal hijau selama 5 hari pertama selepas sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam.
  2. Pada hari ke 6, lepas sahur, mula berpuasa.
  3. Buka puasa lebih kurang jam 6 petang.
- Jam 6 petang : Minum bancuhan air garam epsom (1 cawan air : 1 sudu teh garam epsom)
- Jam 8 malam : Ulang minum air garam epsom. (Garam epsom boleh didapati samada di Guardian atau mana-mana farmasi)
- Jam 10 malam : Sebelum tidur, campurkan air perahan lemon (3 biji) dengan minyak zaitun (250ml). Minum sehingga habis.

Keesokannya, perut akan rasa memulas atau rasa ingin membuang air besar.

Seeloknya, anda rancang bila nak mula proses ni supaya tak ada la rasa letih. Lebih mudah bila mulakan cara 2 ni pada hari ahad. 

Tujuan Pengguaan

  • Lemon digunakan untuk menumpulkan permukaan batu-batu hempedu supaya tidak mencederakan organ dalaman badan yang sewaktu proses pengeluaran batu hempedu daripada dalam tubuh.
  • Epal hijau pula bertujuan untuk melembutkan batu-batu hempedu agar ia senang menggelongsor keluar dari hempedu.
  • Minyak zaitun pula bertujuan untuk hempedu akan bekerja keras selepas berpuasa kerana mendapat signal lemak yang tinggi dikesan memasuki tubuh. Jadi, batu hempedu secara tidak langsung akan di pam keluar dari hempedu sewaktu hempedu sedang bekerja secara luar biasa.
  • Garam epsom pula membantu untuk membuka saluran hempedu.
Cara ini boleh diamalkan setiap 6 bulan.

Selamat Mencuba. InsyaAllah.
Boleh klik di sini untuk melawati Facebook untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tips dan pengalaman bekas pesakit.

BAGAIMANA MENGATASI PENYAKIT BATU HEMPEDU?


So, anda dah tau kan apa yang menjadi punca terjadinya batu hempedu ni kan? Seboleh-bolehnya anda cuba kawal tubuh dan pemakanan anda daripada kena penyakit batu hempedu ni.

Selain daripada itu, anda juga boleh amalkan supplement berikut bagi tujuan di atas :
Anda mempunyai 6 pilihan ;

1. Garlic Complex 60 biji
2. Lecithin 180 biji 
3. Omega Guard 90 biji
4.CoQHealth 30 biji 
5.Phytocol 120 biji
6. Vivix 150ml 





Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda.Sebarang pertanyaan mengenai rundingan harga mengikut budget boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian :





Nama : Diyana Isa
Shaklee ID : 962568
Email : Riznina1014@gmail.com
Call/Whatsapp/Wechat/SMS : 019-2212976





" Ingin menjana 4-5-6 angka sebulan dengan mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi saya! Hanya online sahaja, anda mampu menjana pendapatan yang lumayan! Pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan! Dan anda akan dijemput ke dalam group eksklusif kami di Facebook."  






Elegant Rose - Working In Background
Copyright to RIZNINA.COM
Designed by UMIESUEstudio 2015